Wednesday, February 1, 2012

Text while driving...sucks!!!

Assalamualaikum. Hari nie wilayah cuti. Senang lenang la kan duduk rumah, bersantai dengan anak isteri. Mr husband kerja hari nie even cuti hari wilayah. Hmm, dah tugas..


Aku memang tak boleh tengok orang bawa kereta macam siput babi pastu duduk lane tengah takpun lane paling kanan, aku boleh terima kalau orang tua yang bawa kereta warga emas ke, ada lesen P bagai. Yang paling aku geram kalau yang bawa tu, tangan dok sibuk dengan hp, sms.. Rasa macam nak buka tingkap, nak tunjuk jari tengah!!! seriously shit!! 



Hp ko canggih mana pun, please.. Jangan dok gatai sms masa drive. Aku memang pantang. Tahukah anda, sms masa memandu, lagi banyak blind spot untuk korang? dan kalau apa-apa yang berlaku, siapa yang harus dipersalahkan? Menyusahkan orang sekeliling.


Macam baru nie, mamat dua orang, naik motor, bawa motor tengah-tengah jalan, kejap kiri kejap kanan. Kawan kat belakang jap toleh-toleh. Bila suami aku overtake, hamba Allah yang tengah bawa motor tu, sebelah tangan sibuk sms. Mata memang tertumpu pada hp, tak tengok depan dah. Eeee, ringan je mulut aku nie nak maki orang. Bodoh!! 


Sepanjang perjalanan, aku tengok dia sibuk dengan hp dengan sms.. Weh, update facebook ke apa? Await tak letak laptop terus atas motor tu kan senang.. shit!! 


So drivers, please be aware.. Tolong sangat-sangat. Secanggih mana hp korang, sebanyak mana prepaid korang, please.. jangan sms masa memandu. Tumpukan perhatian. Jangan menyusahkan orang lain hanya sikap penting diri sendiri. Kalau rasa tak nak terganggu dek incoming msg, switch off your hp.. Dengan sikap prihatin korang, boleh selamatkan satu nyawa. Please....


p/s : mr husband pun kadang-kadang kene bebel juga bila dia start nak sms masa drive.. nak bgurau dengan anak pun aku marah... 



4 comments:

fieda said...

betul tu kita takut kecuaian kita membahayakan org lain..

yoi said...

hell true. yang main buat main naik darah bila ada orang sondol kereta kita. rupa2nya xperasan sbb tengah sibuk ngan telefon. pfffft. sape nak ganti rugi weeeeh.

LiErOSe~QiEmi said...

garangnyeee... takot aku... sms aku tak berani, kat trafic light baru sms.. Biasa aku call je terus klu drive sbb at least boleh loud speaker even tu pun bahaya hahahah... emergency katanya hihi

...mommy jue... said...

fieda : kan? kalau jadi apa2 tak ke susah..

yoi : pantang betul dgn orang camtu

rose : hehehe, takut tak?? mak meroyannn... aku tak kisah kalau nak sms time stop ke, nie tengah on road, kete motor gerak dok sibuk dgn hp.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...