Wednesday, February 22, 2012

Istilah-istilah Bagi Alcoholic Beverages & Bahan Ramuan Makanan Mengandungi Alkohol Dalam Kategori ARAK

Assalamualaikum.. Sekadar berkongsi maklumat yang di peroleh dari SAHABAT HALAL JAKIM di facebook. Banyak info yang berguna untuk kita sebagai umat Islam. Since sekarang nie banyak isu halal sering diperkatakan. Soal makan, bahan yang di gunakan, macam-macam lagi lah. Yup, seharusnya kita sebagai orang islam memilih makanan yang halal, sebab apa yang kita makan akan jadi darah daging kita. Maaflah, aku nie tak pandai sangat nak berhujah bab-bab agama nie. 


1. Wine - Hasil fermentasi/pemeraman/penapaian buah-buahan khususnya anggur
2. Beer/Ale - Hasil fermentasi gandum atau barley
3. Wiski - Hasil fermentasi bijian/gandum/jagung/barli
4. Brandy - Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine
5. Cocktail - Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international).
6. Cider - Hasil fermentasi epal
7. Rum - Hasil fermentasi tebu
8. Tuak - Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan/daerah)
8. Mojito - Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water.
10. Spirits - Istilah umum bagi arak/ minuman beralkohol
11. Liquor - Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
12. Pinacolada - Sejenis cocktail berasaskan  jus nenas yang mengandungi rum.
13. Gin - Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'
14. Bitters -Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) drpd herba-herba.
15. Nasih , Baa atau b'a, Nasih , Kinomol , Lihing ,Bahar - merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan.
16. Tequila - Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'
17. Margarita - Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, sellunya dihidangkan dengan garam pada 'glass rim'.
18.Champagne - Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua 
19. Sake - Hasil fermentasi beras.
20. Mirin - Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan.(teriyaki sos mengandungi mirin)
21. Todi - Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)
22. Scotch - Sejenis wisky dihasilkan di Scotland
23. Amaretto - Arak Itali berperisa Kacang Badam
24. Calvados - Apple brandy
25. Chambord - Black raspberry liqueur
26. Claret -Light red wine or Bordeaux.
27. Cognac- Aged, double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest brandy.
28. Cointreau - French, orange-flavored liqueur.
29. Curacao - Liqueur made from bitter Seville oranges.
30. Creme de menthe -Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Comes both clear and green.
31. Framboise - French raspberry liqueur.
32. Frangelico - Italian hazelnut liqueur.
33. Galliano - Golden Italian anise liqueur.
34. Grand Marnier - French liqueur, orange-flavored.
35. Grappa - Italian grape brandy.
36. Grenadine - Pomegranate syrup, sometimes alcoholic.
37. Hard Cider - Fermented, alcoholic cider.
38. Kahlua - Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans.
39. Kirsch (Kirchwasser) - Colorless liqueur made of cherries.
40. Red Burgundy - Dry French wine.
41. Schnapps - Flavored, colorless liquor.
42. Sherry - Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty flavor.
43. Southern Comfort - Bourbon mixed with peach liqueur.
44. Triple Sec - Orang-flavored liqueur.
45. Vermouth - Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry.
46. White Burgundy - Dry French wine.


Sumber : Sahabat Halal Jakim

Ops, jangan tanya aku lebih-lebih. Segala hujah, segala persoalan boleh di kemukakan di facebook Sahabat Halal Jakim. Yup, terkejut kan? Banyak yang kita tak tahu pasal nama-nama nie. Selama nie hanya pandai sebut, ARAK. Nama lain bagi arak, sumpah aku tak tau...

Aku harap perkongsian ini sedikit sebanyak berguna untuk kita semua.. Mudah-mudahan...






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...