Thursday, January 5, 2012

Resepi Apam Polkadot Comel Lotte

Assalamualaikum.. Actually dah lama nak buat apam polkadot nie, tengok meriah je kat facebook dan blog kawan-kawan buat apam polkadot comel lote nie hah. So, semalam dengan semangat dan ketekunan yang tinggi, lepas balik dinner, terus masuk dapur siapkan bahan apa yang perlu. Bab bahan-bahan memang senang dan ringkas, sekejap je nak buat. Cuma nak isi dalam piping beg, nak picit satu-satu tu yang leceh sikit. 


Sebelum kukus

aku buat polkadot je, takde idea nak conteng camne.
Lagipun first time kan. Nak lukis burung bagai, memang takde seni

tadaaa.. siap sudahh.. dapat la 60 biji untuk satu adunan
blueberry, strawberry & kiwi

Bekal untuk husband 

Kalau mood rajin datang, semua benda jadi. Tapi kalau datang malas tu, hadeehh..


Kalau rajin, bolehla cuba resepi nie yek.. Aku pun tak ingat kat mana aku amik.. Dah lama simpan dalam buku.. Hehehe..


Apam Polkadot comel lote
Aku guna sukatan cawan je, malas nak timbang-timbang nie.. mudah dan cepat.. kan?


2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 cawan gula halus 
3 biji telur (dari peti sejuk) -aku guna telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh ovellate
 150 ml susu segar/susu cair  - aku guna susu cair je, sukat guna botol susu anak.. kuang3..
Pewarna - ikut suka


*filing - ikut kesukaan tekak memasing


**Pukul telur sampai kembang, masukkan gula dan pukul lagi sampai kembang
**Masukkan tepung dan susu, selang seli
**Masukkan esen vanilla dan ovellate
**Kacau kesemua bahan hingga sebati
**Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak warna
**Masukkan dalam piping beg 
**Picit dalam papercup macam gambar kat atas tu..


Kukus 10-15 minit (make sure panaskan dulu pengukus ye..)


Ok, dah siap, boleh makan.... senang kan?  Selamat mencuba!!



Published with Blogger-droid v2.0.2

14 comments:

~LeeyanaRadhi~ said...

haa okla tu babe.. nnt bt 5 dot je.. 4 keliling di tepi.. 1 dtgh2..bt beso sket dot tu comey/..ihihh..

eyh sebok pulak dgn dot org..haha

...mommy jue... said...

kikiki..bab dot tu aku memang failed... thanks beb.. tangan tak bseni, puas dok memicit, ngan mata mengantuk lagi... hehe

fieda said...

wah...menjadi tu..kreatif jugak jue ni...comel...mmg cerewet sikit kan buat apam ni tp dah siap comel sungguh la..

LiErOSe~QiEmi said...

nampak sedap... yummyyyyy

yana said...

Wah sedap...cati lak tu...nak cube lah nnt

::CIK LYNN:: said...

akak, nk tny filling 2 cmna plak?bli siap eh?

...mommy jue... said...

cik lynn : filing tu dah siap.. beli kat bakeri.. kalau nak guna jem pun ok juga.. tak de masalah..kalau nak guna kaya pun boleh..

Indahnya Kau & Aku said...

nape kt bawah apam tuh kiter wat dia cam lembik jer...filling pn jatuh...yg akak wat tuh cm cntik jer...

Indahnya Kau & Aku said...

apam der filling kiter wat xcntik la...jd lembik kt bawah sebab filling jatuh...akak wat cntik jer

RJ Beena said...

akak....comelnye...kena buat titik2 ek kat atas tu ? macam senang je..nak cube laaa

...mommy jue... said...

cubala... senang je nie...

Sheila said...

Ovellette nk cr mne?cr kt giant n carefour xda la.

Sheila said...

Ovellette nk cr mne?cr kt giant n carefour xda la.

aida said...

salam,kak mcm mana xnk bg apam tu merekah.api da sederhana,pengukus da balut,tp still merekah gak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...