Thursday, October 20, 2011

Because I am a Mum

Assalamualaikum... Morning! Aku dari malam tadi tak tidur-tidur lagi. Panda dengan aku tak ada bezanya. Keadaan perut yang tak berapa stabil lagi menyulitkan mata untuk pejam. Baru lelap, dah start cramping. Baru nak lelap semula, dah berlari ke bilik air. Hari ketiga aku macam nie. Pasrah je lah. Anak dara sorang nie pun sama naik teman mommy. Masa nie lah sibuk nak main sama. No tv, just want to play with me. Inilah masa nak buli mommy kan?
Mr. husband balik lambat malam tadi. Around 11pm baru sampai rumah. Tuntutan kerja, macam tulah. For sure penat, main lebih kurang dengan anak, mommy terpinggir sementara waktu. Hati sedikit terguris, tapi takpe dapat gaji nanti dalam hati ada taman! xoxoxo. Husband dah pesan awal-awal, minta kejutkan jam 5am, ada kerja mahu di siapkan. Seawal 4.30am, wife yang baik hati lagi budiman sibuk berperang siapkan sarapan untuk mr husband walaupun mata seakan mahu terlelap. 6.30am, mr husband pergi kerja dengan senang hati sebab perut sudah kenyang maka aku pun turut sama sebab segala tugasan dah selesai dan boleh bergelimpangan atas tilam sesuka hati. Yeay!!! Mungkin pada orang, jadi surirumah nie enjoy dan sangat bersenang lelang. The truth is, i love what i'm doing rite now.


Do I work? Uh yes, I work 24 hours a day. Why? Because I am a Mum! That makes me 


an alarm clock, a cook, a maid, a waitress, a teacher, a nanny, a nurse, a handyman


a security officer, a photographer, a counselor, a lifelong student, an event planner, 


a personal assistant, an ATM, & a comforter.


I don't get holidays, sick pay or days off even i don't get a salaries, overtime for my 


extra work, not even a bonus for my best performance. But i don't care about it 


because what am i doing is sincere from the bottom of my heart. 


I work through the DAY & NIGHT. I am 


on call at ALL hours for the rest of my life.




Buat mereka yang bergelar surirumah, berbanggalah dengan apa yang telah anda lalukan. Tak semua orang berpeluang merasakan nikmat membesarkan anak dengan tangan sendiri, tak semua orang berpeluang menguruskan makan pakai suami dengan teliti. Berbanggalah dengan  tugas yang kita lalukan sekarang. 



1 comment:

fieda said...

jue..saya pun suri umah tannga..btul tu..kita lah boss...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...