Friday, May 20, 2011

Ya Allah...dugaan apakah ini?...kandungan anggur...

Assalamualaikum.. Aku baru balik dari follow up check up kat Hospital Ampang. Kali nie suami dengan Amal Khalisah tak teman sama, kesian pulak kat diorang nak kene tunggu lama.. Diorang just hantarkan je. Owh, aku check up dengan Klinik O&G. Biasalah kan, lepas keluar wad, mesti ada check up.


Nak tunggu memang lama, tersengguk-sengguk jugalah tadi. Sampai giliran, aku tenang lagi. Tapi bila tengok reaksi doktor yang tarik nafas panjang lepas baca report aku, aku jadi cuak.


Doktor : Puan, 4hb Mei haritu puan ada buat d&c kan? cuci kandungan..Kalau ikutkan laporan yang ada nie, puan tau tak yang kandungan puan separa molar @ partial molar? Puan tahu kandungan anggur?
Aku : Pernah dengar tapi tak jelas sangat.... 
Doktor : bla,bla,bla...............(penjelasan panjang berjela, jadi aku malas nak taip) jadi puan faham skrang apa yang dimaksudkan kandungan molar?
Aku : Faham... jadi sekarang nie ada apa-apa cara tak yang saya boleh lakukan untuk elak jadi balik kandungan molar?
Doktor : Kita akan ambil darah puan, dan minggu depan puan kene datang sekali lagi untuk tahu keputusan. Sekiranya bacaan hcg tinggi, kita akan ambil darah lagi untuk buat ujian dan sekiranya masih sama, kemungkinan puan kene jalani KEMOTERAPI... Sepanjang setahun nie puan tidak digalakkan mengandung atau ambil sebarang ubat perancang keluarga.. Kalau boleh pakai kondom...




Aku dah bergenang air mata, rasa bagai nak luluh jantung nie..tang kemo tu yang aku sukar nak terima... ya Allah, moga semuanya selamat.... Sungguh, aku takut.... Nak tunggu sampai Jumaat depan rasa bagai lambat je waktu berjalan.....


Nak tau pasal molar pregnancy? baca Molar Pregnancy dan kandungan-molar-berpotensi-jadi-kanser, juga bahaya-kandungan-anggur...


p/s : mata dah bengkak.. dari tadi aku nangis je.. skrang nak tidur.. Otak tak boleh nak fikir lebih.....

10 comments:

fieda said...

bykkan bersabar ye...redha dgn ujian dari Allah ini...

The Games Bingo said...

ngilunya baca, adoiiiii.... banyak2 bersabar ye...

.:hana hazel:. said...

sabarlah..sesiapa pun sukar utk terima kenyataan..tapi itu lah dugaan.tandanya Allaah S.W.T sayangkan hambaNya..

Piah Becok said...

banyakkan bersabar dan zikir kak. mintak doa banyak2 supaya tak perlu kemoterapi. Allah sentiasa bersama akak, InsyaAllah.

terbaru:HONEY? SECOND WIFE? CO-WIFE? =.=''

Golden Rose said...

sabar ye...insya ALLAH ada hikmah disebaliknya....bykkan berdoa & ingat ALLAH...ALLAH akan sentiasa bersamamu

CintaZulaikha said...

kek mommy sama cam kes mak sedara saya..yang pasti mmg kandungan tu tak leh menjadi dan dia buat pembedahan. lama jugaklah dy nak ngandung lagi..sedey..

pe pon bersabarlah ye mommy. ni mungkin sumer dugaan Tuhan. dan Tuhan nak tgk sejauh mana kita bersabar..

Lin Azlina said...

SABAR YER...APAPUN YG BERLAKU PASTI ADA HIKMAHNYA..ALLAH MENGUJI HAMBANYA YANG KUAT SAHAJA

kakyong said...

tak sangka pulak kandungan molar ni boleh bawa sampai ke tahap kanser.. sbb sebelum ni ade juga senior & makcik yg alami perkara ni..

hrp2 tak sampai tahap kemo..


kalo ade berita terbaru DM @ tweet je @kakyong72


n3 terbaru kakyong
Menang strawberry white coffee GA Eyriqazz@GTO
NOra Elena–review episod 3
Aliya boleh tulis dengan betul

azwa said...

salam...sy pn senasib dgn anda..bezanya sy dikesan selepas kguguran..akibat pembedahan kecemasan cyst 8x8 cm pd ovari dan menyebabkn dah twisted 2 kali..slps tu sy di dpati partial mole..smpai skrg beta hcg masih blm normal.sy op pd 7 mac 2011..dr awl 105..kmudian 55..kmudian 17.8..selasa ni jmpa lg..harap2 dah 0.dr prbincangan dgn prof yg mrawat sy..beta hcg ni o utk yg tdk mgandung..jdi bila dah d&c..pttnya o..tmbahan sy dh 2 kali buat d&c dlm tempoh sebulan..jgn risau..jika kanser bacaan beta hcg ni jd puluh2 ribu..wlaubagaimana pn..kita dipantau..slgi bhcg tak normal bermakna sel molar masih ade dalam darah kita..Buka laman dr hamid arsat pakar sakit puan..anda akn mendapat maklumat ttg separa molar.sy pn dulu jdi kacau..menagis..ader lak doktor yg tak btauliah..bagitau sedara kena remove rahim la..lau tak sel kanser akn cpt merebak..apa pun kita dalam pemantauan org yang bnar2 ditauliahkan..jdi follow arahan..insyaallah...

azwa said...

salam...sy pn senasib dgn anda..bezanya sy dikesan selepas kguguran..akibat pembedahan kecemasan cyst 8x8 cm pd ovari dan menyebabkn dah twisted 2 kali..slps tu sy di dpati partial mole..smpai skrg beta hcg masih blm normal.sy op pd 7 mac 2011..dr awl 105..kmudian 55..kmudian 17.8..selasa ni jmpa lg..harap2 dah 0.dr prbincangan dgn prof yg mrawat sy..beta hcg ni o utk yg tdk mgandung..jdi bila dah d&c..pttnya o..tmbahan sy dh 2 kali buat d&c dlm tempoh sebulan..jgn risau..jika kanser bacaan beta hcg ni jd puluh2 ribu..wlaubagaimana pn..kita dipantau..slgi bhcg tak normal bermakna sel molar masih ade dalam darah kita..Buka laman dr hamid arsat pakar sakit puan..anda akn mendapat maklumat ttg separa molar.sy pn dulu jdi kacau..menagis..ader lak doktor yg tak btauliah..bagitau sedara kena remove rahim la..lau tak sel kanser akn cpt merebak..apa pun kita dalam pemantauan org yang bnar2 ditauliahkan..jdi follow arahan..insyaallah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...