Monday, March 21, 2011

Tragedi baju raya aidilfitri... menyedihkan

Assalamualaikum... Sekarang dah nak masuk bulan 4 kan? Sekejap je kan? Orang dok sibuk-sibuk tempah baju raya, beli kain, hantar jahit. Aku? Ada 5 pasang kain, tapi tak berhantar jahit pun. Sejujurnya aku lebih suka beli ready made. Itu zaman-zaman aku kuruslah, masa zaman badan sama ngam-ngam je dengan baju. Tak lebih tak kurang! Tapi bila dah bam-bam nie, susah sikit lah nak pakai ready made!


Ye, kenapa aku tak hantar jahit je? Cukuplah aku dapat pengalaman 'ngeri' tempah baju nie. Baik baju raya, baik baju tunang. Nyampah okeyh!!


Tragedi 1 - Aku ingat lagi, 1st time aku pakai baju raya tempah. Dapat pakai sekejap je masa pagi raya, tengaharinya dah tak boleh pakai. Kenapa? Kain tu ketat sangat sampai nak jalan pun susah. Sudahnya, aku jatuh masa nak beraya, kain pun koyak kat lutut. Besar pulak tu, dengan lutut aku sama injured. Seingat aku masa tu sekolah rendah kot. Dalam darjah 5-6 gitulah! Memang tak beraya lah lepas tu, kaki dah sakit.


Tragedi 2 - Baju siap malam raya, tukang jahit kelam kabut nak balik raya malam tu jugak. Jahit lebih kurang. Aku punya happy sebab baju dah siap. Aku pulak tak cuba masa kat kedai, pakai amik je. Sampai rumah tergerak hati nak cuba dulu. Memang sedap pakai. Tang  lengan memang aku terkejut campur marah! Camne aku nak pakai kalau lengan tu tak berjahit?? Nak tak nak, malam tu terpaksa aku dok sembat sendiri. Jahit lebih kurang. Nak suruh mak, memang mengamuk orang tua tu. Mesin jahit dahla rosak. Budak ERT jahit lebih kurang je lah.. asal bercantum!! Dah habis raya baru lah aku pegi semula kedai tu..


Tragedi 3 - Time belajar kat kolej, tempah baju. Jahitan memang cantik tapi sayangnya, tang kain je aku cam hampa.. Singkat!! Atas sikit dari buku lali. Nak tak nak, aku kene labuhkan sikit kain untuk elak nampak pelik. 


Tragedi 4 - Yang nie aku sedih sangat. Aku tunang dalam bulan raya. Nak sedondon punya pasal, cik abang belikan kain untuk aku. Sponser okeyh! Aku tempah kat butik pengantin tau!! Ingat lah hasilnya memuaskan tapi tidak! Sangat-sangat kecewa. Dahla  baju tu lining, inner tu pulak jahit senget. Lengan kanan panjang, lengan kiri pendek. Memang huduh tau. Aku dah nak nangis dah. Zip belakang pun jenis yang nampak. Kain terlebih kembang. Menangis makkk!!


Sejak dari tu, aku fikir banyak kali bila nak tempah baju. Aku fobia dengan keadaan camnie. Bayar mahal, hantar pada orang yang aku rasa 'berbakat' dan boleh dipercayai. Amanah tu. Tapi hasilnya, hampa. Mengecewakan. Biarlah aku beli baju siap sekalipun, kalau tak sedap pakai aku tau, baju tu ready made. Bukan ukuran aku.. Takdelah ralat sangat. Pada aku, baju siap lagi murah dari baju tempah. Upahnya lagi, kainnya lagi.


Maka dengan itu, haruslah aku belajar menjahit. 'ukur baju di badan sendiri'. hehehehe







2 comments:

MaMa aDaMaQiL said...

huhuhu senasib la kite awk...nat ni paling suwei ngn tailor melayu...selame arini dok antar bju kat tailor cine siap n catik..ade skali raye 1st ngn hubby try la kt org melayu..antar punye la awl 3bln awl hokey...tup2 1hari nk raye br die antar..dh tu jahit tebalik plak..kain belah dlm pegi keluar..bute ke hape..nat bkk n soh la mak jahit blk..dh siap tu nk gosok la mlm raye kan..tup2 belubang plak kene iron..adoiii...

yg tahun ni pn same ngn org melayu gak...smpi la ni bju xsiap2 lg..dh beranak pinak gaknye kain nat tu...raye kene la beli bju siap..same la mcm awk bdn xsesuai bju ready made..ambk size 44 ngam2 sgt..ambk 46 bsr bebenor...pki gak la..huhuhu

taubat nk anto kt org melayu lg...ckp xserupa bikin..

Fitri Senin said...

hmmm....ingatkan thn ni fit dpt kuruskan bdn..angan2 nk pakai baju kebaya yg xpernah pakai..tp itu tinggal harapan..maybe thn ni nmpknye beli juga..susah sket la nk percaya kt tailor ni.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...