Tuesday, March 8, 2011

JELAJAH BLOG KATEGORI IBU bersama Ben Ashaari

Selamat hari wanita semua!! Dah petang baru berkesempatan nak BW. Tiba-tiba terjumpa pula segmen nie. Ini first time lah join segment encik Ben. Terpanggil untuk join sebab nak share pengalaman sebagai seorang ibu. 

BANNER BEN ASHAARI

Ceritakan secara ringkas mengenai diri anda ..
*insan biasa, mempunyai seorang cahayamata berusia setahun dan juga mengasuh budak berusia 3 tahun, suka berblog untuk mengisi masa lapang. Walaupun begitu, tugas dan tanggungjawab sebagai seorang ibu dan isteri tetap di utamakan.

Apakah kenangan manis anda sewaktu bergelar ibu..
*tiada kata yang indah dapat digambarkan sewaktu kelahiran cahaya mata pertama melainkan rasa syukur yang tak terhingga. Rasa diri ini amat bertuah, kerana berpeluang mengasuh dan membesarkan anak dengan tangan sendirI, melihat segala perkembangan puteri kesayangan depan mata.. dan sehingga saat ini, Amal Khalisah masih lagi menyusu badan  sepenuhnya tanpa menggunakan botol. 

Kenangan pahit anda ?
*Saya bersalin operate, dapat tengok sekejap je, tak mampu dukung, tak mampu cium. Keluar dari bilik operation, dapat tahu anak berada di NICU. Hati sangat sayu bila melihat anak saya terlantar di NICU pada 2 minggu pertama kelahiran, dengan kesan lebam-lebam di tubuh kecil akibat suntikan, tubuh yang tidak bermaya penuh dengan wayar, mesin mengelilingi si kecik. Air mata ini tak berhenti mengalir. Ketika itu hati kecil ini hanya mampu berdoa, berdoa dan terus berdoa pada Allah. Soal kesihatan diri, soal pantang memang tolak tepi. Saya gagahkan diri ini demi menjaga anak.

Kata kata khas buat si suami ...
* Wan Mohd Badri bin Mokhtar, insan yang banyak berkorban untuk keluarga. Bekerja keras demi menjaga amanah yang telah dipertanggungjawabkan oleh Allah swt. Sungguh, saya sangat bersyukur pada Allah, dikurniakan seorang suami yang sememangnya baik dan memahami. Terima kasih abang sebab korbankan masa demi menjaga sayang dan anak ketika di NICU. Dia, menyempurnakan hidup saya, dia peneman di kala sunyi, dia lah sahabat, kekasih dan teman dunia dan akhirat. 

Jika ada anak , apakah nasihat anda kepadanya dan juga buat anak anak yang berada di luar sana 
*Sayangi ibu bapa anda selagi mereka masih bernyawa. bila kita dah ada anak, baru kita tau betapa agungnya kasih dan sayang seorang ibu dan ayah pada anaknya. 

Apakah harapan anda kepada anak anda
* Semoga Wan Amal Khalisah menjadi anak yang solehah, jadi insan yang berguna, cekal hatinya, dan yang penting sentiasa dekat dengan Allah swt.

Nasihat buat si gadis di luar sana
* Sayangi diri anda...


Ibu-ibu yang masih belum join, cepat-cepatlah join ye. Sampai tengah malam nie je. 



p/s : en ben, sudi-sudikanlah baca entry saya nie... mekasihhhh




13 comments:

Cik Dya said...

assalamualaikum kepada semua mommy malam ni.Semoga berada dalam peliharaan ALLAH selalu.Doaku agar penat lelah kita sebagai ibu diberkati Allah.Amin :)

mas.saari said...

singgah dari segmen BA
semoga menjadi ibu yang tabah dan sabar dlm mendidik anak2

Mamamya said...

As salam...

Salam kenal dari blog Ben.... :)

Hantu Ulam said...

amin...InsyaAllah berkat doa seorg ibu amal akn jd ank yg solehah kelak :)

Mamaleesya said...

salam kenal. Tahniah menjadi isteri dan ibu. Dtg dari segmen ben

http://diarialeesya.blogspot.com/

imnabila said...

hye2..
singgah dr blog abg ben..

nice blog !
follow awk ~
keep blogging tau ~ :)

aizamia3 said...

singgah ziarah dari blog abg ben... moga sabar dalam meledani kerenah anak.

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

pinky momma dtg singgah dr blog abe ben..and terus folo kamu mama =)

smga kite berjaya mendidik anak2 di dunia & akhirat..
jemput jengah pinky jom..

more make tips & shawl tuto at my side bar..jom join!

http://eppyphamdiary.blogspot.com

shah-kayrul said...

salam kenal...singgah dari blog ben...

pRiNCe said...

entry yg sgt bagus...
thniah ye...:)

sy ni newbiee lagi...
jom bce info mnarik tentang petua orang2 tua untuk jga kecntikan tubuh badan...laki n pmpn..:)x

Cik Sue said...

salam ziarah....dtg dr blog En Ben... salam perkenalan.. =D

apisv2 said...

salam,
mengunjungi rakan2 jelajah blog;)
dtg dr blog abg ben;D
blog apisv2

Diari-Selebriti-Mama said...

singgah dari segmen BA.
slmt bknalan.nice blog!dah follow^^
semoga jadi ibu mithali
jemput ziarah blog http://mamaglamdiva.blogspot.com/2011/03/jelajah-blog-kategori-ibu.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...