Monday, March 7, 2011

Aku cukup sabar dengan jiran atas...

gambar hiasan


Assalamualaikum.. Entry hangin tengahari buta nie. Cukup-cukup sabar dengan jiran atas aku nieh. Kat balkoni aku selalu ada je putung rokok, bukan satu, bukan dua tapi banyak!! Takkanlah tiap-tiap hari aku nak kene jadi kuli batak korang, kutip racun-racun yang kau dok sedut hari-hari tu? Dahla aku sidai baju kat balkoni. Suka suka je nak buang sampah merata. Itu satu hal yang buat aku panas. Lagi satu, kes sampah lagi.. Polisterin, ada je saki baki polisterin yang anak kau dok tulis, conteng-conteng, di humban ke luar balkoni dan jatuh kat rumah aku jugak!!! Rumah kau takde tong sampah ke wehhh!!!!! Lagi sekali aku jadi Alam Flora dok mengutip sampah yang kau buat. 


Cukuplah kau buat aku anak beranak stress dengan sikap korang yang memekak tak kira masa. Tak kira waktu. Pukul 2-3 pagi sibuk dok alih perabot. Berlari sana, lari sini. Kau tak reti marah anak-anak ke? Diorang tak reti nak tidur? Sungguh stress. Part memasak tak kira lagi, kalau menumbuk tu, memang boleh retak lantai rumah.. Kuat yang amat, macam rumah kau je yang ada lesung batu. Pernah sekali, sisa-sisa sayur kau campak je dari tingkap dapur. Mudahnya kerja kau kan??? Belum masuk part mesyuarat tingkap sama bangsa dia. Satu apartment boleh dengar okeyh!! Ingat pasar ke?


Aku cukup-cukup hangin dah nie. Setakat aku boleh sabar, aku sabar.. Lepas nie, aku akan kutip segala sampah sarap yang kau buang, kumpul banyak-banyak.. Aku campak je dalam peti surat kau.. Boleh?? Aku pos laju pun takpe lah... Menyusahkan hidup aku je....
Kita hidup berjiran nie tak kira la apa bangsa pun, cuba lah respect antara satu sama lain. Jangan nak pentingkan diri semata. Hormat hak orang. Even tak bertegur sapa pun, tolonglah jangan buat benda ikut suka sendiri je. Senang kata, jangan menyusahkan orang lain dek kerana sikap buruk diri sendiri. Kalau rasa nak buat semua tu, jangan duduk apartment.. Duduk rumah teres. Apa kau nak buat, kau buatlah.. tak ada sapa nak marah, yang busuk rumah kau, yang kotor rumah kau. 




p/s : meroyan sungguh aku dengan cha ya nun alif nie...... menyampah!

2 comments:

KatekateKite said...

huhuhuu....siannyer kat akak..... nak wat camne kan, dah hidup berjiran, dapatlak yang tak reti bahasa hidup berjiran nih memang payah lah!

hanya leh sabar je walaupon takleh tahan dah kesabaran tu... ;(
----------------------------------
Kemarahan Tak Terbendung? Kenapa Marah Marah Nihhh....?

...mommy jue... said...

hehe. tengah sabar dlam sabar nie.. ngeeee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...