Friday, January 7, 2011

Mengidam bubur pulut hitam

Tekak nie dah lama mengidam nak makan bubur pulut hitam.. Memang kegemaran aku dari dulu lagi.. Sedap sangat okeyh.. Dulu, arwah nenek yang selalu sediakan.. Kalau tekak nie terasa nak makan, usulkan saja pada arwah.. Nanti arwah buatkanlah.. Hehehe.. Kurang asam kan? Main order je.. Ops, bukan setakat order kosong, tangan tetap membantu.. Tolong nenek masak... Dapat ilmu.. hehehe... Hari nie, untuk pertama kalinya aku masak bubur pulut hitam sendiri.. Sejak-sejak kawin nie kena la rajin sikit.. Dan dah besar nie, kalau mengidam sendiri kene usaha masuk dapur dan masak.. Tak boleh nak mengharapkan bantuan orang lain.. Melainkan menu tu sangat-sangat complicated untuk di sediakan....


Hah, kalau ada yang nak cuba tu, sila-sila lah ye.. Boleh jadi menu minum petang... Cuaca dingin macam sekarang nie memang syok makan bubur... 



  • 1 1/2 cawan beras pulut hitam ( rendam selama 4-5 jam)
  • 1 tin santan
  • 1 1/3 cawan gula melaka atau gula putih - kalau nak manis tambah lagi
  • 1 helai daun pandan (kalau tak ada takpe)
  • 2 sudu besar sagu ( option )
  • secubit garam
  • masak beras pulut hitam sehingga kembang ( letak daun pandan )
  • dah kembang masukkan gula dan garam
  • masukkan santan, guna api kecil takut santan pecah minyak.. nanti tak best
Owh, aku tak suka masukkan santan sekali.. Biasanya santan masak asing.. masak santan dengan sedikit garam.. Bila nak makan baru tuang santan.. Bukan apa, tak semua orang suka santan yang banyak.. At least bila tak masuk santan sekali, boleh la agak-agak berapa sudu nak letak...



p/s : menu diet kah ini? sihat kah??? 


4 comments:

mrs_zura said...

aku suka gak tp skrg beralih pada aiskrim potong yg king's tu..sedap aiskrim pulut hitam huhu

...mommy jue... said...

eh, ada aiskrim ek? nanti nak carilah.. tapi time2 cuaca sedingin salji nieh, makan bubur je la.. hujan2 makan aiskrim, tak sangggupppp...

LiErOSe~QiEmi said...

sedapnye bubur pulut itam.. sebbaik tak letak gambar, kalau tak, dan2 nak cari nak makan hihi

...mommy jue... said...

hehe.. nanti dah sudah masak aku letak gambar... post hari isnin.... supaya ko terliur...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...