Wednesday, November 10, 2010

Perigi di tepi rumah...

Hampir 6 bulan aku ddk kat apartment nie, aku peratikan bil air aku sangat la tinggi.. Mencecah RM30 sebulan okey.. Kalau ddk ramai tak kisah, nie dok bertiga.. Anak aku pun kira sama la kan.. Suami aku dah risau, minta aku catu air.. takmo guna banyak2.. Jangan la obses sangat nak main air.. Huhuhu.. So, baru-baru nie suami aku check dgn management, camne diorang kira taarif air.. Memang aku terkejut.. syabas SYABASS..... 

*sumber : syabas*
  • Taarif aku kira RM1.38 sebab apartment.. tapi aku kene bayar RM1.48 sebab mark up 10sen utk maintenance.. Tak kira la bape banyak ko pakai.. pukul rata.. takde belas ehsan okeyh... bil air mencecah RM30++.. kejammm
  • Takde subsidi.. Jangan mimpi la nak tengok bil korang ada negatif RM20.. hentikan je la angan2 tuh.
Tips jimat air utk aku.. kalau korang nak ikut pun boleh... 
  • Pasnie kene catu air, pagi2 mandi P.Ramlee, cuci mata gosok gigi sahaja..Baju 'dry cleaning' sembur febreez pastu jemur tengah panas.. Pinggan guna pinggan kertas.
  • Mop lantai, basuh bilik air - setahun sekali..
  • kalau yang minat sangat nak tanam pokok tu, tanam je bunga plastik.. tak payah siram-siram..
  • nampak langit gelap, cepat2 bawa kuar baldi n segala bekas yg ada.. tadah air hujan..
  • Pindah rumah, ddk rmh kampung yg ada perigi..jimat segala benda.. tanam sayur sendiri, bela ayam sendiri, serba serbi jimattt....
Korang nak ikut tips aku? aku tak nak.....

3 comments:

LiErOSe~QiEmi said...

erk!!!! mahalnyeee.. bunga selalunye free sebab tak penah sampai pun RM10.. ermnn dulu masa bujang menyewa kt apartment pantai dalam tu mmg macam tu, diorang kira..mmg cekik darah gile aaaa

...mommy jue... said...

tula.. bil air sama banyak dengan bil letrik.. dah la kita nie tak bekerja, ddk rmh banyak guna air.. esp anak kecik lagi kan.. so lepas nie, 'fikir dlu sebelum buang'....

joijoi80 said...

dok apartment camtu la.. memang segala caj kena bayar.. walhal cukai pintu pun kena bayar gak.. tp kat kl..maner nak cari umah teres kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...