Saturday, November 13, 2010

Pakcik Kayoooo!!!

Kali nie aku nak share dengan korang pakcik-pakcik yang terkaya kat Malaysia nie.. Memang juta-jutaan duit mereka.. Berkepok-kepok dalam wallet.. Duit singgit nie mungkin takdek kot dalam wallet mereka.. Tak cam aku, buka beg duit, memang tebal.. tapi seme duit singgit.. Hehehe.. Janji duit jugak kan? Rejekiii.....

1. Robert Kuok $10 billion (Kuok Empire, Shangri La, Wilmer International etc) - kalau tak silap dia nie dapat gelaran 'RAJA GULA'.. 
2. Ananda Krishnan $7.2 billion (Maxis, Astro) - hah, haku penyumbang kekayaan kamu ye... meh sini sket.. kongsi2...
3. Lee Shin Cheng $5.5 billion (IOI Group)
4. Teh Hong Piow $3.5 billion (Public Bank)
5. Lee Kim Hua & family $3.4 billion (Genting Berhad, widow of late Lim Goh Tong)
6. Quek Leng Chan $2.4 billion (Hong Leong Group, Guoco Group)
7. Yeoh Tiong Lay & family $2.1 billion (YTL Corp)
8. Syed Mokhtar AlBukhary $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)
9. Vincent Tan $1.3 billion (Berjaya Group)
10. Tiong Hiew King $1.1 billion (Rimbunan Hijau)
11. Azman Hashim $700 million (AmCorp Group, formerly Arab-Malaysia)
12. William H. J. Cheng $660 million (Lion Group, Parkson)
13. Lee Swee Eng $495 million (KNM Group)
14. Ong Beng Seng $470 million (Hotel Properties Ltd, Natsteel)
15. Lim Kok Thay $345 million (son of late Lim Goh Tong, Genting Berhad)
16. Vinod Sekhar $320 million (Petra Group, known for its Green Rubber Global)
17. Lee Oi Hian $300 million (Kuala Lumpur Kepong or KLK)
18. Yaw Teck Seng $295 million (Samling Group)
19. Anthony Fernandes $290 million (AirAsia, Tune Hotels)
20. Mokhzani Mahathir $285 million (Kencana, authorized Porsche importer son of former permier Mahathir)
21. Kamarudin Meranun $280 million (AirAsia, Tune Hotels, Tony Fernandess lover *grin*)
22. Jeffrey Cheah $275 million (Sunway Group)
23. Lee Hau Hian $250 million (Batu Kawan, KLK, brother of Lee Oi Hian)
24. Chong Chook Yew $245 million (Selangor Properties, widow son is MD now)
25. Yaw Chee Ming $240 million (Samling Group, son of Yaw Teck Seng)
26. G. Gnanalingam $230 million (Westports Malaysia)
27. Lim Wee Chai $200 million (Top Glove, worlds largest rubber gloves manafacturer)
28. Kua Sian Kooi $195 million (Kurnia Asia, insurance)
29. Lau Cho Kun $185 million (Malaysian Mosaic)
30. Abdul Hamed Sepawi $180 million (Ta Ann, timber conglomerate)
31. David Law Tien Seng $165 million (Australian iron ore MidWest, T.S. Law Holdings)
32. Tiah Thee Kian $163 million (TA Enterprise)
33. Liew Kee Sin $160 million (SP Setia)
34. Ahmayuddin bin Ahmad $155 million (Westports Malaysia)
35. Eleena Azlan Shah $150 million (Gamuda largest individual shareholder)
36. Lin Yun Ling $145 million (Gamuda founder and MD)
37. Ong Leong Huat $130 million (OSk Group)
38. Lim Thian Kiat $115 million (former head of Multi-Purpose)
39. Khoo Kay Peng $110 million (MUI, U.K. retailer Laura Ashley)
40. Nazir Razak $100 million (Bumiputra Commerce Holdings, brother of deputy PM)


Syukur alhamdulillah, ada jugak orang kita yang tersenarai yek.. Harap-harap kekayaan yang diperoleh tu dikongsi pada mereka yang memerlukan.. Saham dunia dah berkepok-kepok.. Saham akhirat jangan lupa.... Bila nama aku nak tersenarai nie? Kalau jutawan RUPIAH, layak dah kot masuk senarai..... Berangan tak salah kalau itu membahagiakan... kekeke....

*sumber : google*

9 comments:

Hiid said...

yang ni statistik taun lepas , yang ni taun nie punye http://www.forbes.com/2010/05/25/malaysia-richest-robert-kuok-wealth-malaysia-rich-10_land.html

...mommy jue... said...

ye ke? alamak, makcik tertinggal komuter la.. hehe... thanks for the info.. nanti makcik update kan semula.... peace!!

Ayu Hashim said...

apa pun depa mmg kaya gilaaaaaaa !!! heheeeeeeee

Pen Merah Pen Biru said...

aku pun ada buat entri individu terkaya di malaysia.. tapi setakat 6 je tahun 2010.... tak larat nak taip...

http://www.penmerahpenbiru.com/2010/10/40-individu-terkaya-di-malaysia.html

*boleh kongsi link kat sini kan. :) TQ

nasarudin said...

kena berusaha menambah kekayaan orang melayu..boleh t0long orang kita yg kesusahan...

sabree hussin said...

kalau diorang ni smua keluar dari malaysia, dan bawak keluar semua aset yang diorang ni ada.. mau terguling kerajaan malaysia ni

...mommy jue... said...

kaya atau tidak, semua tak penting.. apa guna duit menggunung kalau tidak berkat? Biarla rezeki sket tapi dari sumber yang halal n berkat... harap-harap ramai lagi orang kita yang kaya n tak lupa zakat...
thanks u olls, berkunjung kat blog mommy..

...mommy jue... said...

kaya atau tidak, semua tak penting.. apa guna duit menggunung kalau tidak berkat? Biarla rezeki sket tapi dari sumber yang halal n berkat... harap-harap ramai lagi orang kita yang kaya n tak lupa zakat...
thanks u olls, berkunjung kat blog mommy..

...mommy jue... said...

kaya atau tidak, semua tak penting.. apa guna duit menggunung kalau tidak berkat? Biarla rezeki sket tapi dari sumber yang halal n berkat... harap-harap ramai lagi orang kita yang kaya n tak lupa zakat...
thanks u olls, berkunjung kat blog mommy..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...