Friday, November 12, 2010

Orang kita...

Awak, awak dan awak.. Pernah tak alami satu situasi yang mana kita diasak dengan pelbagai soalan.. Dari kecik sampai la dah beranak pinak. Orang kita, memang suka membusy body pasal orang lain.. Soalan yang sering kita dengar :

  • bila korang dah meninggkat dewasa  - dah besar panjang ko yek, bila nak kawin? hamba Allah nie baru je abis U dah sibuk tanya bila nak kawin...
  • bila dah kawin - dah berisi ke belum? bila nak timang anak? bawa bersabarla cik jahh oi, hamba Allah tu baru je sebulan kawin, bagi la masa diorang berbulan madu.. jangan expect seme orang subur macam dalam cite melayu, asal kene rogol je ngandung terus.. aku bunting pelamin kehkeh....
  • dah ada anak sorang, baru ke lepas bersalin kene tanya jugak.. - umur muda lagi nie, nak merancang ke tak? bila nak tambah sorang lagi? pas beranak, nak kene tambah terus ke? tak boleh nak merancang?
- nie seme keje Allah, kita nie merancang, yang menentukan bukan kita.. tapi DIA.. bab2 kawin, jodoh pertemuan, ajal maut, rezeki kita, bukan kita boleh main setting2.. 

Macam sekarang, soalan yang paling banyak singgah kat telinga aku ataupun inbox aku, "Wehh, gemuknye ko.. Dulu tak macam nie pun..."  Pastu yang paling aku meluat n menyampah pun ada, bila yang tanya tu orang yang belum kawin..Wehhh, At least aku dah kawin, dah beranak, anak sorang.. alligment balancing seme dah larik.Kau? Ada?? Masa aku kurus dlu, sbuk suh gemuk sket, bila dah gemuk dok kata plak.. Manusia, manusia...





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...