Monday, October 25, 2010

Entry saya yang ke 100 - boleh buat kita tersenyum.....

Cam tak percaya nie dah entry aku yang ke 100... Giler kentang sungguh aku ngadap blog nie.. Gigih menaip.. Kalau buat novel nie sure dah 'katam'.. Entry kali nie agak spesel sket, sebab aku nak ajak kawan2 aku, sahabat2 bloggers, silent readers, pendek kata semuala yang baca blog aku nieh utk mengimbau kembali zaman kita kecik-kecik dlu... Memang boleh buat kita tersenyum sorang-sorang.... Ngeh,ngeh...

Kenangan Yang Terindah....

berus gigi time waktu rehat kat skolah
rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan.
mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

-tiap2 hari bawa cawan ngan berus n ubat gigi g skolah, mak haku letak kat poket tepi beg..

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list
dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik
sebelah.
ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.
-haha, yang nie lawak.. bila kawan2 masuk kelas je lepas jumpa misi, sure masing2 tak dapat nak tumpukan perhatian pada cikgu kat depan.. cuak dok nengok dalam mulut member ada kapas.. haku serun......

ni sure korang igt...program minum susu di skolah.
nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...
- bukan setakat susu, lori milo pun datang.. sanggup beratur panjang semata-mata nak minum milo satu cawan kecik... tapi milo diorang buat memang sedap....

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris
panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan?
-zaman skrang, kalau rasa nak glemer, nak masuk tv berani la korang rotan...

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek
kat kantin. '
-biarpun beberapa urat mee, sehelai kecik kubis ngan kuah yang tak seberapa, tapi nie la yang jadi peberet haku..

time skolah menengah, korang sure beli kasut
skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz.
ada yang suka kasut high-cut yang buatan china
tu...ada yang suka stoking tebal laaa...
-owh, haku pengawas, sure kasut warna hitam.. yang pasti pallas jazz tu memang ada..rindu nak pakai kasut putih nieh....

internet? email? Menda alah ape tu?
-belajar komputer je yang mampu... tu pun tulisan hijau, skrin itam.. belajar sket, lebih ke main game jek...

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr..
Tiket wayang pun 5 inggit je.
-menggila dgn walkman yang besar gedabak, letak kat poket suar pun boleh londeh..

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee ,
Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm
die,
'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.
tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la,
Donkey la, Happy Family laa dlm class.
-bebudak lelaki kelas haku suka sangat main pemadam.. lawan-lawan pemadam.. pastu yg pompuan dok main batu seremban.. kutip biji sagu tepi padang, macam2 la.. ghindduuu..

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali.
boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...
-uit, bukan aiskrim je, tapi  keropok keping, gula tarik, yang best satay ikan....

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan
keje skolah, jom kita pegi makan.
budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.
-ngeh2, aku pun dpat kuar awal.. pengawas kan...

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan
Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...
-aku tak minat betul time nie.. mana nak salin baju, nak bawa baju g skolah.. peluh2 pastu nak belajar (tu kalau sesi pagi la..) tengik je bau badan..

permainan kegemaran, main guli, batu seremban,
penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three',
'Police & Sentry', main kejar2 duduk...
-haha, aku la tuhh... ngutip tudung botol ngan biji sagu..

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang
tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat
tengah2 die!
-korang tau aiskrim apa? aiskrim pop.. skang nie mana nak dapat 10 sen dah...

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni
pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.
-haku selalu jadi mangsa...damnn!

hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu '
Ha, senyum la tu.. Ingat zaman skolah korang seme sememeh je lagi.. haku pun sama... cam anak ke***g... hahaha..... hadoi.....

We Are the
World
,
We Are the Children...'
dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy
Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni,
dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu
filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk
sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game &
Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...
dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh
survive dkt universiti tanpa handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni,
dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite
dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main
komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah
menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui
telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke
semasa, seronok bile bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite
alami mase dulu time kecik2,
nakal2 dulu...

1 comment:

LiErOSe~QiEmi said...

indahnye bile mengenang memori lalu kan.. yerrr aku laa antara orang yg telah tua itu.. hihihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...