Sunday, October 17, 2010

Cerita ayam....

Semalam lepas bawa anak aku pegi klinik kat area Bangi nie, suami aku ajak singgah kat satu pasaraya yang baru bukak.. Saje la jalan-jalan nak survey harga n keadaan kat situ kan.. Mana tau kalau murah, blh la beli barang dapur kat sini jek.. Masa masuk tu, kira ok lagi.. Susun atur pun okla, even tak la sebesar Tesco or Giant.. Kiranya not bad la.. Hmm, alang2 dah smpai sini, harga pun ok.. Aku pun beli la barang2 dapur.. Malas nak kuar banyak kali, beli terus utk seminggu.. Sampai satu part, suami aku nak beli ayam.. Aku malas nak ikut pegi tmpat tu sebab orang ramai, pastu anak aku plak demam.. Aku pilih utk jalan-jalan cuci mata tengok harga-harga barang... Then bila suami aku sampai, aku tengok ayam tak potong.. Aku tanya la kenapa tak suh orang tu potongkan ayam? Suami aku jawab, budak tu kata tak sempat sebab orang ramai sangat.. Hmm, tak pela.. Nak buat camne, aku terima la alasan tu..

Aku terfikir nak beli ikan, so aku harusla ke tempat ayam tu tadi kan.. Masa sampai giliran aku nak timbang, dengan keadaan orang yg tak bape nak ramai, aku terdengar la budak2 nie yg keje kat situ bsembang sama sendiri.. Sorang budak lelaki nie merungut pasal keje, 'Aku bosan betulla dengan customer2 yang beli ayam nie, dah la beli banyak pastu sibuk suh kita potong utk dia, kita banyak benda lain lagi nak buat.. ' Pastu ada la sorang lagi kawannya (budak nie nampak baik) 'mana boleh macam tu, customer dah minta kita kene buat.. tak kira la bape ekor pun diorang nak... Ko sibuk apa, memang keje ko potong ayam.. Lagipun ramai lagi yg keje kat sini..' Mamat yang komplen tadi tu aku tengok bukan buat keje pun, tangan sibuk dengan hp.. Aku rasa gaduh dengan gf, pastu habis spoil mood satu hari.. dahla ko komplen depan2 customer, pastu tak buat keje.. Ko potong ayam bukan pakai pisau pun, mesin sket punya mahal.. Geram betul aku dengan sikap budak2 zaman skrang.. Keje banyak main...

Keje kenela mesra pelanggan sket dik, barula orang senang dengan kita.. Nie dah la makan gaji, pastu suka2 plak tak nak buat keje.. Macam la pasaraya tu ko yang punye.. Ko pun makan gaji jugak.... Tak pasal-pasal arinie aku ber'dentum-dentam' kat apartment nie dok potong 2 ekor ayam.. Habis satu apartment nie dengar..

1 comment:

~ yus ~ said...

sALAM...

blog walking, tiba2 lak boleh sampai sini...dan yang buat saya menaip di sini, template blog kita samalah...:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...