Friday, September 3, 2010

balik kampung...... yeay!

Salam buat semua..

Rasanya lama aku tak update blog nie.. Normal la kan, nama pun blog, bukan diari yang perlu aku hupdate hari2... ye tak? Lagipun semenjak dua nie kesihatan aku tak bape stabil.. Resdung datang menyerang.. Bila jadi camtu, otak tepu nak fikir pun tak blh... Harus la ddk diam2, tak guna kan otak.. Haishhh..  Aku nak share cite ngan kengkawan nie, baru2 nie aku balik Kuantan, buka pose dgn family... Happy giler mak dek nunnn... Rasa macam balik raya jek... Dalam hati berbunga-bunga nie.. Maklumlah, tahun nie giliran incik suami, beraya dgn mertua.. si atok amal khalisah, suh balik ktn, bbuka sama2.. rindu cucu la tu.. Walaupun singkat masa balik kuantan tu, tak macam selalu, tapi happy.. Aku rasa dah lama giler aku tak gelak sakan camtu. Lupa diri la jugakk...

Kitorang bertolak dari Kajang tengah malam, sampai kuantan betul2 time sahur.. dekat kul 4 camtu la.. non stop.. Jalan pun lengang.. kete tak banyak.. yela, balik pose, bukan balik time raya.. Sampai terus sahur, time sahur pun dah riuh rendah.. Seronok tengok adik beradik, mak ayah happy.. Senang ati aku.. Aku pun harus la happy sama... Siangnya tak banyak aktiviti, bangun pun dah lewat.. Cuma aku la bz sket, memandangkan mak aku keje, aku kene la masak... Masak utk berbuka.. Jaga adik2.. Menu bbuka, mee rebus.. Skali skala jadi chef kat rmh, jamu orang makan.. hehe...

Malamnya lepas bbuka, g jalan2 kat Kuantan Parade, bawa nenek skali.. tengok2 baju raya.. Yeay! dapat sepasang, amal khalisah dapat dua pasang baju kurung ok.. beraya sakan la budak kecik nie.. hehe... comel anak mommy pakai baju kurung... penat bjalan kat kuantan parade, singgah plak kat bazar tepi terminal.. Panas yang amat.. sesak dgn orang ramai lagi.. memang tak boleh tunggu lama2, nanti ada yang pengsan...
Sampai rmh dah lewat. masing2 kepenatan.. haahaha.. nie baru pegi bazar terminal, belum pegi jalan TAR.. Camne tuh???

Esoknya dah bercadang2 nak buka puasa kat kebun.. rumah arwah atok yang meninggalkan 1001 kenangan buat aku.. tempat membesar, tempat bermain, segalanya kat situ la.. Since mak ngah ddk situ, jaga kebun, senang sket la ati nie kan.. kebun terjaga.. Aku minta mak ngah masakkan nasi kerabu, sebab nasi kerabu yang mak ngah masak sama ngan arwah tok yah masak.. Aku masa pregnant kan amal khalisah, mengidam giler nasi kerabu nie tapi sedih la juga.. Aku mengidam nasi kerabu yang arwah tok yah(nenek) masakkan.. Sedih sangat masa tu.. huhu.. At last, dapat juga aku makan nasi kerabu resepi arwah.. Walaupun tak sama, tapi dapatla juga mengubat kerinduan di hati....Memang kecohla suasana kat rmh tu, meriah.. Aku dok gelak sakan, terhibur hati.. Dah lama aku tak sehappy camnie.. Malam tu juga aku balik kajang.. Esok encik suami mau kerja, so kene la balik kan.... Lepas tengah malam baru gerak, sampai KL dekat nak sahur, so singgah sahur di rumah mertua..

Hmm, aku harap2 masa aku balik raya nanti dapat la dok bakar lemang kat kebun.. hehe.. Apapun, terima kasih encik suami kerana sanggup bawa sya balik kg... Kesian kat bini kot dok melayan lagu raya sorang2.. hehehehe.... Love u lah.....

Jauh mana diri tercampak, kampung halaman tetap dihati.. Oh KUANTAN.......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...