Friday, August 13, 2010

Kisah aku dan beriani 'pink'

Malam sebelum puasa, aku dah start tak tido.. Berdebar-debar nak tunggu sahur.. Hehe, bukan apa, takut tak terjaga plak nanti.. dah biasa terlajak tido.. Apatah lagi kali pertama sahur kat rumah sendiri.. Menu pun simple je utk sahur, daging goreng kunyit dgn sup sayur.. Aku start masak kul 4 pagi.. Masak awal-awal kang tak sedap plak.. Bukan tak biasa bangun awal-awal pagi masak tapi kali nie utk sahur, memang lagi awal kene bangun.. Tapi aku langsung tak tido.. Aktiviti wajib, tengok siaran langsung Solat Tarawikh dari Mekkah.. Seronoknya.. Bila la aku dapat pegi sana...

Memandangkan hari nie hari pertama puasa, aku excited la fikir nak masak apa menu istimewa utk berbuka nanti.. Harus la lain dari yang lain kan? Pagi-pagi lagi lepas bangun darit tido, aku dah start 'google' resepi.. Cari mana-mana menu yang boleh buka selera... Special la kununnnyaa.... Terfikir juga nak buat nasi beriani.. Hmm, google punya google sambil berfacebook, aku chat dengan kawan baik aku, kawan skolah aku.. Berkongsi resepi.. Memandangkan dia tu arif bab-bab masakan nie, aku tanyala dia.. Malu bertanya sesat jalan wehh.... Thanks to mr shahril, jadi 'sifu' sya..

Petang tu, aku dengan semangat berkobar- kobar nak masak nasi beriani, segala bahan dah ada.. Cuma tunggu masa nak masak je.. Dalam kul 5 aku start masak, mula-mula masak nasi dlu.. Biasa la aku bila 1st time masak benda baru nie memang banyak kali tengok resepi.. takut-takutla salah... huhu.. masak punya masak, anak aku pun sama naik juga teman aku kat dapur.. Duduk diam-diam dalam walker ye nakkk..

Di pendekkan cite, masa nasi dah siap masak, aku tengok nasi tu cam keras je.. Maklumla, nie la 1st time masak guna beras basmathi.. Orang 'rajin' sangat ke dapur memang camtu... Padanla muka aku kan? Aku tertambah banyak, so nasi jadi lembik.. Takde la lembik mana.. Silap plak gi kacau kuat sangat sampai beras tu patah.. Huhuhu.. dah tak cantik nasi makkk.... Pastu, kununnya nak buat nasi tu berseri, aku dengan teliti titiskan pewarna merah, skali anak aku langgar kaki aku, tertuang banyak... Dah jadi warna pink semua nasi aku.. Haruuuuu.... Aku menangis kat dapur, camne nak buat nie.. huhu.. sian la kat laki aku, 1st day ramadhan lauk bbuka camnie.. waaaaaaaaa...

Lauk plak aku masak ayam madu masak merah, lauk nie memang fav my hubby... Ngan acar timun.. Ada cempedak dalam peti, aku goreng kan juga.. Since kuih muih takde kan... Air plak, bandung longan with 100pluas.. sedap jugak.. hehe... Pink lagiii... Walaupun nasi tak menjadi, alhamdulillah ayam madu peng'cover' ketidaksedapan nasi beriani aku, berselera husb aku makan...Bertambah-tambah.. Malamnya makan lagi.. Lauk yang kununnya masak utk sahur skali tu pun habis... hehe.. Agak-agaknya kalau nasi tu menjadi mesti dia makan banyak lagi.. Untuk sahur, harusla memikirkan lauk lain.. Maybe kurma daging jadi pilihan.... hehe..

2 comments:

aNa d'sKoDenG said...

kekek...napa x amik gambo beriyani pink tuh sya..
tp biasa laa..kalo resepi baru nak cuba..mmg gitu laa kekdahya.
aku pon sama..

...mommy jue... said...

tak sanggup rasanya nak amik gambar.. habis nasi hakakkk kontot.. nie la kekdahnya kalau masa muda-muda malas masuk dapur.. dah kawin baru nak masak... rasakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...