Wednesday, July 14, 2010

alahan ekzema part 2

Salam u olls.. Ingat tak lagi entry mommy sblm nie pasal ekzema teruk yang anak mommy alami? Mommy nak share story sket kat u olls, ibu2, bapak2, bakal2 parents.. Alhamdulillah, ekzema anak mommy dah ok, dah tak seteruk dulu.. Lega sangat hati mommy.. Ye la, hati ibu mana yang tak risau kan? Mommy pun dah start pantang makan (no more telur for me).. Mandian mommy still lagi guna sebamed.. Lepas mandi, or bila2 kulit anak mommy kering mommy sapu dengan Aqua Cream.. Mmg bagus utk kulit, ala2 pelembap gitu.. Kadang2 mommy pun pakai juga.. Husband mommy beli kat farmasi, murah sangat.. Memang berbaloi la kami beli.. Dalam RM15.00 je u olls... Bagi yang tak tau camne krim nie, nah... tgk gambar kat bawah nie..

sapu banyak kali pun tak pe.. bagus utk kulit...

Kalau badan anak mommy naik merah-merah, mommy sapu aqua cream nie pastu letak plak Elomet cream.. Elomet cream nie actually steroid.. Anak mommy gna yang 0.1% steroid.. Kalau guna yang tinggi % steroid, mmg tak sesuai dgn dia.. Ekzema jadi makin teruk.. Mommy hanya sapu bila perlu.. Kalau tak de merah2 cukup sekadar sapu aqua cream je.. Alhamdulillah, mommy sangat happy dengan perubahan kulit anak mommy.. Kulit makin bersih, makin cerah, makin licin.. Selembut kulit bayi..  Pada mommy2 yang kat luar sana, kalau ada anak yang mengalami ekzema macam my dear daughter, jangan panik.. Kalau yang breastfeed anak tu, jaga2 la pemakanan anda.. Kesian baby...

1 comment:

Farah Rahim said...

my dear...jgn la pakaikan cream ni pada anak eczema you :(

http://krupkrup.blogspot.com/2012/06/mengejutkan-laporan-penindasan-kelenjar.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...