Wednesday, October 15, 2014

Acar buah jeruk

Assalamualaikum..

Dulu-dulu malas duduk dapur, sekarang bila pak mertua teringin nak makan benda yang kita tak biasa makan, memang rasa nak nangis kat bucu meja.. Tapi ambil positif, salah satu proses pembelajaran untuk diri dan juga anggap suatu cabaran.

Acar buah! Saya memang pernah makan tapi bukanlah kegemaran. So tak berapa ambil kisah bab cara nak masak. Tuptup hari semalam fil beli jeruk buah minta masakkan acar macam arwah selalu masak katanya.. phewww.. kering darah kejap.. hahahaha.. padanlah muka kan?

Cubaan pertama :



Berpeluh wokkk.. jantung nie Allah je yang tahu. Berdegup kencang.. mulut nie dok doa minta menjadi.. haha..

Hasilnya setelah minta pandangan mama dan search di google maka terhasil lah :



Acar buah penuh kasih sayang gittewww..

Still respect giler dengan orang dulu-dulu.. belajar giling cili. Belajar masak. Hasilkan macam-macam resepi yang sedap. Saya rasa sangat bernasib baik sebab dapat belajar dan ingat sikit-sikit cara arwah nenek memasak. Ada ilmu yang diperturunkan. Dan sangat bernasib baik dengan adanya Pak GOogle.. pengsan wokk kalau internet down, makan nasi dgn kicap la jawabnya.. haha..

Monday, October 13, 2014

Smoothie hari ini

Assalamualaikum... hari nie cuba menu baru lagi. Since badan dan tekak boleh terima smoothies, rasa mcm tak lengkap hari kalau x minum.. hehehe..



Semangkuk bayam (basuh bersih dan toskan)
1 biji buah pear
Suku biji buah naga
2 biji pisang
2 sudu besar yogurt rendah lemak
2 sudu besar madu

*kisar semua bahan bersama air.. ikut suka kepekatan yg kita nak.. kalau suka sejuk, blh kisar skali dgn ais..

Hasilnya..



Tadaaa.. mcm air tembikai kan? Alhamdulillah sedapp... satu gelas nie anak2 kongsi berdua..



My lunch for today... kenyangggg

Sunday, October 12, 2014

Detox water dan smoothie.

Assalamualaikum...

Ketagih betul dengan detox water dan smoothies sekarang nie. Rasa mcm tak lengkap hari kalau x minum. Anak-anak pun request manjang. Ajak buat sama-sama pagi rancak diorg minum.

Since minum smoothies nie, nampak perubahan pada kulit amal.. ekzema makin kurang, kulit pun tak kering. Alhamdulillah..



Kali nie try resepi baru
1 cawan bayam
2 biji epal hijau
1 biji kiwi
Sepotong nenas
2 sudu madu
2 cawan air

Rasa mungkin masam sikit tapi insyaAllah sedap..

Untuk detox water pula..



1 biji lemon
1 biji oren
Suku biji timun
Semua dihiris nipis
Masukkan dlm bekas air dan penuhkan dengan air..
Simpan dalam peti sejuk semalaman.
Esok pagi bangun tidur boleh minum...



Sangat menyegarkan..

Cubalah....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...