Tuesday, July 29, 2014

Cerita Raya Kami...

Assalamualaikum..

Sayu... hati ini makin sayup
Rindu... terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia hari raya


Selamat Hari Raya..

Alhamdulillah, selesai sebulan kita berpuasa..
Harapnya tahun hadapan masih berkesempatan untuk bertemu dengan Ramadhan
Kisah raya kami? 
Persiapan ala kadar sangat sebab kami beraya di Hospital..
Masih lagi di sini.. 
Cuma sehari sebelum raya, sempat la aku masak juadah untuk 1 syawal..

Menu biasa..
Rendang hijau daging
Rendang ayam pencen
Daging dendeng
Kuah kacang
Satay goreng

Bab ketupat dengan lontong,
Pak mertua dan sil yang sediakan..
Mr husband kat hospital, jaga anak-anak..

Lain rasanya beraya kat hospital nie..
Sayu dengar takbir raya.. lebih sayu sebab tak tau nak buat apa.. 
Tak dapat ziarah saudara mara..
sebekkk kat sini..

Pagi tu mr husband balik untuk solat hari raya..
Ambil baju raya kami anak beranak skali kat rumah..
Sambil makan juadah raya, pasang lagu raya..ambil gambar raya..
At least ada la mood raya tu kan walaupun hanya dalam bilik.

Hari raya nie cuma nak gembirakan hati anak-anak
Pakai cantik-cantik
Pakai baju baru
Ambil gambar sama-sama
Itu je.. walaupun tak dapat keluar ke mana-mana, cukup buat anak gembira..


Platelet Amal masih lagi turun
Dari 94-77-66-71-62
tak berapa nak stabil..
demam denggi alhamdulillah dah sembuh cuma bab platelet yang merisaukan

Ramai yang bagi petua untuk sembuhkan denggi..
minum 100 - dah bagi tapi amal tak berapa nak minum, maybe sebab rasa macam ubat
air rebusan pucuk betik - air oren pun tak nak minum sgt, inikan pula pucuk betik yang pahit.. lagipun mana nak cekau daun betik kat kl nie? 
sup ketam - tak bagi sbb amal ada alahan dengan seafood, tak nak terukkan keadaan.. 
tembikai - dah bagi tapi doktor tak galakkan sebab amal ada lelah dan baru baik dari pneumonia.. tak elok untuk dia..

so caranya skrang, bagi minum banyak air.. bagi botol susu.. paksa minum banyak air dan makan.. takde cara lain, melainkan paksaan dan pujukan.. IV? tak tau kot mana nak cucuk dah.. merata tempat smpai bengkak-bengkak.. kesian dia.. 

Bab amik darah kat jari, semua jari dah lebam.. darah pun malu-malu nak keluar. 
Bayangkan setiap kali nak cucuk amik darah, dia punya meronta Allah je yang tau.. Menangis sampai bengkak mata.. pada kita tak sakit tapi dia? masih budak..

Malamnya tidur tak lena, aku pun kerap terjaga. bergilir dengan suami..
pantau badan panas ke tak. tolong menggaru sana sini..
benda nak baik kan, memang gatal merenyam satu badan..
penat? tolak tepi soal tu.. 
sakit badan? Allah je yang tahu..
minta kekuatan la untuk jaga anak...

Harapnya ada la berita gembira untuk kami..
Dapat balik rumah, dapat jalani kehidupan seperti biasa..




Sunday, July 27, 2014

Dugaan Ramadhan buat kami

Assalamualaikum..

Lama sangat rasanya tak berkongsi kisah dengan rakan blogger
Pejam celik, kita dah sampai hari terakhir bulan Ramadhan
Sedih rasanya..

Ramadhan bakal meninggalkan kita, entah dapat jumpa atau tidak tahun depan..
Ramadhan kali nie sangat menduga kami sekeluarga
Macam-macam dugaan datang..
Ujian Allah tanda Dia sayang... Kan?

Awal Ramadhan...
Sahur pertama kami di hospital,
berkampung di Hospital Pantai Ampang, atas masalah kesihatan suami
Hampir seminggu juga kami di sini
Berbuka, bersahur, tidur juga di sini..




sahur makan lauk n nasi sejuk.. payah naw nak telan wokk..


berkampung kami anak beranak

Pertengahan Ramadhan...
Giliran Amal Khalisah pula masuk wad
Kali nie di sebabkan pneumonia.. 
Yang merisaukan kami, kali nie Amal di masukkan ke HDU
(High Dependency Unit)
Kadar denyutan nadi Amal laju, oksigen level pun tak berapa stabil walaupun dengan bantuan oksigen.. 
Hati mak mana yang tak sayu, tak sedih tengok keadaan anak macam tu
Malam tu, Amal nak mommy yang jaga Amal...
Daddy terpaksa balik, jaga Anis.. HDU, hanya sorang je yang boleh jaga..
Alhamdulillah, satu malam je Amal kat HDU..
Esoknya dah boleh transfer ke wad PAED.. Lega sangat hati nie..




Dua beradik nie macam seminggu tak jumpa, walhal 2 hari je..
Seminggu juga Amal Khalisah dalam wad PAED, 
Seminggu juga kami berkampung di sini anak beranak..

Akhir Ramadhan...
Selang 4 hari Amal Khalisah keluar wad
kena tahan semula.
Kali nie kes denggi pula..
Mula Anis demam panas 3 hari..
Kami just bagi ubat je, ingat demam biasa.. 
Langsung tak terfikir pasal denggi nie..
Hinggalah naik ruam pada kaki Anis.. 
cepat-cepat bawa Anis ke klinik, doktor cakap demam viral..
Demam biasa.. lega sekejap..

Malamnya, Amal Khalisah demam dengan tiba-tiba..
Suhu badan tinggi dan Amal mengadu sakit kaki.. 
Mommy cepat-cepat bagi ubat demam sambil basahkan badan dia..
Esok pagi, demam masih tak reda.. 
Oleh sebab pagi tu daddy ada meeting, terpaksa tunggu daddy habis meeting baru bawa ke klinik..
Petangnya, bawa jumpa doktor paed hosp pantai, 
tunjuk sama keadaan Anis.. doktor terus suspek denggi..

Settle amik darah, sementara menunggu result, kami balik rumah kemas apa yang patut..
Pack baju siap-siap.. orang lain packing untuk balik kampung, tapi kami packing untuk check in wad.. hukhukhuk..
Result darah memang menunjukkan both ada denggi cuma Anis dah dalam proses pulih..
Lepas stage yang di risaukan..
Cuma Amal Khalisah baru aktif denggi.. dan kena pemantauan lebih since
nie kali kedua Amal Khalisah kena denggi.. tak sampai setahun rasanya..

Luluh hati tengok Amal meronta, tak nak masuk IV..
Fobia hari tu pun tak habis lagi.. dah kena masuk IV semula..
bohong la kalau air mata nie tak mengalir tapi depan anak memang kena tahan..
Kali nie memang menduga sangat.. demam dia tak menentu.. kejap ok kejap naik mendadak suhu badan.. even dah bagi ubat ikut punggung pun sama juga keadaan..
Especially waktu malam.. 

Since Khamis, sampai la hari nie (Ahad) keadaan masih sama..
Cuma sedikit merisaukan bila doktor suspek denggi berdarah..
Ya Allah, bagai terhenti jantung nie.. Doa tak putus-putus agar tiada perkara buruk berlaku pada Amal.. Kesian tengok keadaan dia yang lemah..

Esok dah nak raya tapi mood kami ntah ke mana..
Hati kami langsung tiada fikir soal raya..

Dugaan anak tak sihat...
Dugaan beraya di hospital..
Raya pertama tanpa ibu mertua..

Syahdu kot.. :(

Kawan-kawan, selamat hari raya..
Maaf zahir batin..




Friday, June 13, 2014

Lontong goreng

Assalamualaikum..

Jumaat yang suram, mendung-mendung manja gitu
Tak lama lagi kita nak berpuasa kan..
Tahun nie Ramadhan sedikit 'kosong'
Tahun pertama berpuasa tanpa arwah ibu mertua
Yang pasti, kami amat terasa dengan kehilangannya..
Moga mama barizah tenang di sana..
Moga rohnya dicucuri rahmat..
Aminn..

Since duduk dengan mertua nie, tinggal ramai-ramai,
mood masak sentiasa ada, kalau terlebih rajin
masak la macam-macam lauk pauk
tapi kalau virus malas menyerang, satu lauk pun liat.. 
haish..

Soto ayam

Sebenarnya dah lama tekak nie mengada nak makan soto,
rindu soto mama kat Kuantan tapi nak balik jauhhh...
Nak tak nak masak la sendiri
Tang rasa memang la tak setanding masakan mama tapi bolehla nak lepas mengidam
Makan panas-panas, tambah pula kicap pedas
Fuhhh, bertambah-tambah kuah sup nya.. 


Selalu alami perkara macam nie, terutama raya
Lauk pauk semua dah habis, tapi ketupat/nasi impit masih ada
Tak tau apa nak buat?
Hah, boleh la cuba masak lontong goreng nie
Sedapp dan bolehla hidangkan untuk tetamu
Anak-anak pun suka..

Meh salin resepi

Leftover nasi impit yang masih elok (potong besar)
cili kering, bawang merah, bawang putih, halia (kisar) **
isi udang/ayam/daging/udang kering (ikut citarasa)
(kalau nak guna pedal/hati ayam pun boleh)
kicap
sos tiram
telur
sedikit garam, gula
daun sup
minyak untuk menumis

Cara-caranya :

* panaskan minyak dan tumis bahan yang bertanda ** hingga garing
* masukkan kicap, sos tiram, gula, garam serta bahan perencah (isi udang dsb)
* masukkan lebihkan nasi impit, kacau sebati
* pecah kan telur dan gaul rata..
* tabur daun sup sebagai hiasan...

nota kaki : saya tak masukkan bahan perancah, cuma pecahkan telur sahaja,
ini pun dah mampu bangkitkan selera makan anak-anak..

Selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...