Thursday, April 16, 2015

Positif H1N1

Assalamualaikum..

Cerita throwback.. Al-kisah, Anis dah 4 hari demam.. 5 hari selsema beserta batuk.. Hari pertama bawa ke klinik.. doktor cakap lebih pada sinus. Bagi ubat, antibiotik (sbb lama selsema n bkahak) n tekak merah. Risau akan jangkitan kuman paru-paru pun ye juga..

2 hari demam tinggi tapi cepat kebah. Anis masih lagi aktif, lari sana sini. Mcm biasa. Selera makan pun mcm biasa. Saya tak risau sangat. Masuk hari ketiga, demam semakin tinggi, ubat demam x jalan. Bagi ubat supp pun sama.. kebah sekejap n tinggi semula..

Hari ke 4 bawa pg klinik semula, dapatkan surat doktor utk refer ke hospital. Risau. Dalam kepala otak dok fikir denggi je. Anis plak dh x berapa aktif, x berapa nak makan..demam tinggi. Melepek sgt lah...



Lepas result darah keluar, doktor cakap negatif denggi.. Bukan demam denggi.. Doktor ambil sample hingus, kebetulan masa tu hingus anis meleleh je. Insurans pun dah clear, dapat bilik 2 katil. Brjiran dengan baby 11 bulan, seminggu dah dlm wad sbb denggi.

Tak sampai satu jam dalam wad, nurse maklumkan yg kami kena pindah wad single sbb takut jangkit dgn baby sebelah. Bahagia la saya. Senang nak berehat, xde la segan sangat. Cuma sedikit pelik, sebabnya ikutkan giliran, lambat lagi utk kami dpt bilik single.

Esoknya, doktor datang dengan pakai facemask.. nurse pun sama. Perkara pertama yg doktor maklumkan.. "Hasil ujian hingus Wan Anis Khairina semalam, anak puan positif H1N1 type A." Itu je yg saya ingt. Apa yg dia jelas kan type A type B semua tak masuk dlm kepala otak saya. Gelap dunia seketika. Jantung nie bagai terhenti. Allahuakbar.. yang dapat saya buat masa tu wassap suami..

Doktor maklumkan Anis mmg kena kuarantin. H1N1 boleh merebak ke orang lain dn org yg paling saya risaukan Amal Khalisah. Kategori high risk n bahaya kalau kena sbb ada asma dan dia selalu kena pneumonia. Bayangkan. Saya sorg2 dalam wad dgn Anis. Tak tau nak fikir apa melainkan doa yg tak putus2 agar Allah jaga anak2 saya.





Saat dan ketika itu memang menguji diri saya. Amal yg x nak kesekolah, melalak2 mengamuk menangis dkt rmh nakkan mommy n adik. Rindukan adik katanya. Dengan husband yg perlu pergi kerja. Amal menangis sampai sedu-sedu. Gaya nangis macam mami nak pegi mekah. Nak naik haji. Risau kalau dia lelah.



Perkara pertama bila Amal smpai hospital. Cari adik dia dlu.. tanya khabar adik. Nak main tak boleh. Terpaksa pakaikan facemask. Bagi hand sanitizer sepanjang dlm wad.

Alhamdulillah demam anis makin surut, doktor cakap selagi demam tak surut, selagi itula keadaan dia merisaukan. 3 hari 2 malam di wad Colombia Asia Hospital, anis dah x demam. Cuma selsema je. Doktor minta monitor suhu badan anis n ahli keluarga terdekat. Andai kata demam, terus ke hospital.

Saat ini, Anis kembali ceria dan aktif. Dah x demam. Dan dah tak selsema. Syukur pada Allah.

Pesanan ringkas buat semua, H1N1 boleh berjangkit tak kira sama ada kita pernah ke luar negara atau tak. Elakkan tempat bersesak, kalau boleh pakai facemask. Jangan ambil mudah bila anak demam esp lbh dari 3 hari. Zaman skrg penyakit pelik-pelik terlalu banyak. Bawa hand sanitizer dalam handbag n tisu basah. Kurangkan makan di luar.

Happy parenting!..

Monday, April 13, 2015

Ayam Ungkep sama Petai


Assalamualaikum..


Hari minggu, dapat habiskan masa dekat rumah, golek-golek dengan anak-anak, memang la nikmat sangat rasanya. Tiap-tiap weekend keluar jalan-jalan pun penat sebenarnya. Lagi-lagi zaman gst nie, macam patah hati sikit nak keluar rumah. 

Semalam encik husband keluar ke pasar sorang-sorang, memandangkan hari minggu, malas nak bawa anak ke pasar, mesti ramai dan bersesak-sesak. Makanya encik husband sorang jela pergi bertemankan list barang nak beli. 

Balik dari pasar, terus masak.. Teringin nak makan ungkep ayam.. Haritu buat versi lain, kali nie try resepi lain pula.. 

Resepi Ayam Ungkep sama Petai.

8 ketul ayam (diperap garam dgn kunyit)
*2 Ulas bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci kunyit hidup (saya pakai serbuk kunyit je)
*1/2 inci halia
*4 biji cili padi (saya tak letak, anak-anak tak makan pedas)
*3 batang serai
*1 sudu kecil ketumbar
*1 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil jintan putih
Petai 
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air

Cara-Cara :

Kisar semua bahan bertanda * di atas dan tumis hingga naik bau..
Masukkan ayam, gaul sebati..
Tuang sedikit air, masak sehingga agak kering..
Letakkan petai
Perasakan dengan garam dan gula..

Saya suka berkuah dan tak kering sangat, alhamdulillah anak-anak suka.. Suami apatah lagi.. Pekena dengan sambal belacan, sayur-sayur kampung, memang terangkat.. Diet memang hanyut lah... hehe

Kalau tak suka petai, tak perlu letak.. 

SELAMAT MENCUBA!



Tuesday, March 24, 2015

Hanya dalam 1 minit

Assalamualaikum.



Moga jadi amalan kita semua..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...