Thursday, November 27, 2014

Kelas menjahit murah di Petaling Jaya

Assalamualaikum..

Al-kisah... baru berkesempatan utk berkongsi pengalaman belajar menjahit beberapa minggu lepas. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan, temukan saya dengan cikgu rock yg sudi berkongsi ilmu menjahit.

Saya belajar jahit jubah empire cut. Kelas sehari je pun. Buat sampai siap tak kisahlah pukul berapa pun. Material semua cikgu dh sediakan.. bawa diri n persiapkan mental utk merempit (menjahit)



Belajar melakar pola. Kira pola. Buka minda n cuba hadam apa yg cikgu cakap.





Ada 12 mesin jahit. So tapayah berebut. Mesin klasik yg dah dimodenkan.



Jahit zip sorok cara mudah



Empire cut nursing n wudhu friendly.

Alhamdulillah.. Nak siapkan satu jubah bukannya mudah. Nak pandai menjahit perlu ada ilmu. Perlu berguru. Tiada jalan mudah untuk berjaya melainkan usaha..

So pada sesiapa yg nak join kelas jahitan dengan cikgu faridah, boleh call nombor 017227386. Selain jubah, kurung moden, jubah a cut, princess cut, kebaya kimono cardigan, langsir dn mcm2 lagila cikgu faridah boleh ajar.. insyaAllah senang utk kita fahami. Yuran pun murah. Tak sampai seratus untuk satu patern baju.

Fb : faridah maunda

::jahit dengan penuh kasih sayang.

Friday, November 14, 2014

Kimchi homemade terlajak pedas

Assalamualaikum..
Fuhh.. pedass.. update blog sambil menikmati kimchi dan ramen, pedas terlajak. Berpeluh mcm dalam sauna.. kenapa pedas? Nanti saya ceritakan.

Saya sangat suka makanan korea.. sangat suka. Tidak berminyak dan tidak lemak. Bahan-bahan ringkas dan sangat mudah nak sediakan. Kimchi, salah satu menu mudah untuk di sediakan dan tahan lama.. umpama sayur jeruk gitu.



Nie kimchi yang saya buat 3 hari lepas. Merah kan? Pedas tu.. nak beli mahal yang amat. Satu paket kecil, ada 5 hiris kubis RM7.00.. Buat sendiri boleh makan berbulan-bulan. Makan sampai puas.

Bahan-bahannya cukup ringkas n senang nak sediakan..

Bahan-bahan :
1 biji kubis cina
Secekak daun kucai/daun bawang
1 biji epal merah
1 biji buah pear
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cawan garam kasar
1/2 cawan gula
1/2 cawan serbuk cili babas
1/2 cawan udang kering

Cara-cara :
*bersihkan kubis dan potong besar, letak dalam bekas besar
*larutkan garam kasar dgn air dan tuangkan dlm bekas kubis, gaul sebati dan rendam 1-2 jam
*bawang putih, halia, udang kering, pear dan epal dikisar sebati.
*tuangkan bahan yg di kisar ke dalam bekas kosong, campurkan bersama serbuk cili dan gula.
*basuh kubis yg direndam untuk hilangkan masin garam dan toskan
*campurkan kubis ke dalam pes cili tadi hingga rata dan bolehla peram dlm bekas kedap udara..
*biarkan semalaman di luar peti sejuk, hari kedua bolehla di simpan dlam peti..

Owh, kenapa kimchi saya sangat merah?
Sebabb.. terlebih serbuk cili. Ikutkan resepi setengah cawan tapi saya bantai letak sampai habis satu peket.. terlajak pedas lah jawabnya..



Ramen campur dengan kimchi. Makan masa musim hujan memang terangkat.. berpeluh-peluh tau..

Selamat mencuba..

Tuesday, November 11, 2014

Kek pisang moist

Assalamualaikum..

Kek pisang, dari dulu hingga kini sangatlah di gemari semua golongan. Kira kek legend lah. Minum petang dan kek pisang sangatlah sinonim. Alhamdulillah, rasanya percubaan buat kek pisang kali nie menjadi. Sedap kata encik suami.



Bahan-bahan :
3-4 biji pisang yg dh masak ranum (maaf daku x kenal pisang apa)
1 cawan minyak
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarb
1 sudu teh baking powder

Cara-cara :
~panaskan oven pada suhu 170c selama 10 minit
~satukan minyak, gula dan telur ke dalam blender, kisar hingga putih
~masukkan pisang dan kisar lagi
~tepung gandum, soda bicarb, baking powder di ayak dan masukkan sedikit demo sedikit ke dlm blender, kisar hingga semua sebati.
~masukkan esen vanilla dan kisar lagi.
~sapu loyang pembakar dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang
~bakar pada suhu 170c selama 1 jam.

InsyaAllah kek pisang nie sangat moist.

SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...