Monday, November 14, 2016

Kek coklat moist mudah

Assalamualaikum

Sejak beranak tiga nie, semua benda kena cepat.. Memang tak terkejar. Tambah-tambah baby yang tengah nak melasak. Allahurobbi, urut dada tau... tapi saya tak kurus-kurus juga.. hehehe..

Nak share nie, saya nie bab baking kadang-kadang kelaut dalam. Lupa itu lah, lupa ini lah. Nak-nak bila anak-anak ganggu, mula la lupa masuk tepung, lupa macam-macam. Sudahnya kek tak jadi.. Kadang tu tak kena gaya, tekstur kek lain. bentat la macam-macam hal.

Al kisah, saya beli tepung kek segera nie dari seorang kenalan sekolah. Memang bakers yg maju jaya. Tengah malam, anak reguest nak kek coklat, nak bawa bekal ke tadika. Yang buat mommy jadi liquid, bila anak cakap 'lama dah Amal tak rasa kek mommy buat, sedap sangat.. Amal teringin nak makan.. Mahal tak mommy? '

Pukul 3 am, lepas tidurkan baby.. Gigih saya masuk dapur. Bahan-bahan semua dah ada, tinggal nak campak-campak je. Masuk itu ini, tambah tepung, settle.. tak perlu sukat tepung, serbuk koko, gula.. semua sedia ada.. yang paling best, tak terlalu manis. sedang elok. Nak buat topping, serbuk koko pun dah di sediakan. tambah bahan-bahan je. Mudah sangat.. Sebiji kek tu, sehari dah habis uols.. sangat moist dan sedap

tangan jenis tak pandai hias, topping pun main curah je.. asal boleh.. 

sebungkus nie boleh dapat 1kg kek coklat. senang kan?

Tak mahal tuan puan, cuma RM 15.00 sahaja dan hasilnya sangat menakjubkannn..

suami pun boleh baking lepas nie... hehehe..

berminat nak beli? boleh wassap saya ye..
0129278010 

Friday, October 28, 2016

Ayam Ladangku Masak Bali

Assalamualaikum..

Semenjak wujudnya instagram, rasanya makin lama saya tidak update blog. Rindu nak berceloteh, berkongsi dengan semua. Ok, hari nie saya nak kongsi resepi yg saya rasa ramai dah tahu kot.. dah pernah cuba.. dah pernah masak..


Zaman sekarang semua benda nak senang, nak cepat. Mujur ada ayam ladangku.. Siap potong, siap bersih. Keluarkan dari freezer, rendam sekejap dalam air, dah boleh mula masak. Kali nie saya ambil ayam ladangku potong 8. Dalam RM 14.50 untuk pack merah. Cukuplah untuk kami anak beranak..

Nampak bersihkan ayam-ayam nie? Of course lah.. Ayam ladangku memang begitu. 
Kita perapkan sebentar dengan garam dan kunyit. Bagi rasa tu mesra.. Lepas tu, goreng separuh masak. Toskan minyak dan ketepikan.

Dalam masa yang sama, sediakan serai dan daun kari.. Ketuk serai, carikkan sikit bagi aromanya keluar masa kita nak tumis nanti.. Lagi banyak serai lagi naik aroma.. Daun kari pun macam tu juga.. Ikut selera anda nak letak banyak mana...

Yang nie, memang dah sedia ada dalam peti.. Saya prepare setiap minggu.. Cili kering kisar dan bawang kisar.. bawang merah, bawang putih, halia.. Kisar halus. Kalau rajin, tumbuk jelah dengan lesung batu... Cili tu bergantung atas selera anda, nak pedas letak banyak. Nak rasa sedang-sedang je, letak sikit. 

Serai dan daun kari tadi ditumis hingga naik bau. 

Masukkan cili kisar dan bawang kisar tadi.. Tumis hingga pecah minyak. Masa nie aroma kesedapan tu dah naik. Perut pun dah tak tenteram minta di isi..

Renjis-renjis sikit kicap kipas udang atau apa-apa kicap yang korang biasa guna. Gaul-gaul sebati.. Tambahkan sikit air supaya berkuah sikit. Takdela kering sangat.

Masukkan ayam yg dah digoreng tadi. Gaul sebati hingga masak. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Ikut selera masing-masing. 

Nampak sedap kan? Memang sedap pun...

Selamat mencuba!!

Berminat untuk dapatkan ayam ladangku?
Boleh like page kami di fb :





Friday, August 19, 2016

Jadual pemakanan bayi mengikut usia

Assalamualaikum..

Anas dah pun masuk 6 bulan.. Bermulalah fasa pengenalan makanan untuk Anas. Saya perlu berhati-hati dalam memilih makanan untuk dia sebab keadaan dia sama macam Amal, ada ekzema. Dari segi pemerhatian saya, Anas agak memilih makanan..

 Awal perkenalan, saya bagi Anas makan pisang, malangnya dia tak suka.. 3 hari saya cuba, dia tetap tak suka, menolak siap rampas sudu dan baling. 
Saya cuba bagi avocado sayangnya, tak sesuai untuk Anas.. 5 minit lepas makan, ekzema dia naik dekat pipi. Sedih sangat..
Pear juga sama, siap bebel-bebel mulut tu hah.. haish... mencabar sungguh..

Berbeza betul besarkan anak lelaki dan perempuan.. Kakak-kakaknya dulu, telan je apa yang saya suap. Nganga je mulut comel tu.. Bujang sorang nie, huishhh... rasa macam nak gigit-gigit je..

Nampak gaya, weekend nie saya perlu lebih rajin buat homemade cerelac untuk Anas.. Dan harapnya dia sukalah makan nasi.. Mana tau kan, tekak melayu....

sumber : google
(yang pork tu jangan le gegatal bagi.. tu kan contoh...)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...