Friday, August 19, 2016

Jadual pemakanan bayi mengikut usia

Assalamualaikum..

Anas dah pun masuk 6 bulan.. Bermulalah fasa pengenalan makanan untuk Anas. Saya perlu berhati-hati dalam memilih makanan untuk dia sebab keadaan dia sama macam Amal, ada ekzema. Dari segi pemerhatian saya, Anas agak memilih makanan..

 Awal perkenalan, saya bagi Anas makan pisang, malangnya dia tak suka.. 3 hari saya cuba, dia tetap tak suka, menolak siap rampas sudu dan baling. 
Saya cuba bagi avocado sayangnya, tak sesuai untuk Anas.. 5 minit lepas makan, ekzema dia naik dekat pipi. Sedih sangat..
Pear juga sama, siap bebel-bebel mulut tu hah.. haish... mencabar sungguh..

Berbeza betul besarkan anak lelaki dan perempuan.. Kakak-kakaknya dulu, telan je apa yang saya suap. Nganga je mulut comel tu.. Bujang sorang nie, huishhh... rasa macam nak gigit-gigit je..

Nampak gaya, weekend nie saya perlu lebih rajin buat homemade cerelac untuk Anas.. Dan harapnya dia sukalah makan nasi.. Mana tau kan, tekak melayu....

sumber : google
(yang pork tu jangan le gegatal bagi.. tu kan contoh...)




Tuesday, August 16, 2016

Ayam Ladangku Maju

Assalamualaikum..

Lama sungguh tak update blog. Sejak beranak 3 nie, kadang-kadang tak menang tangan nak buat semua benda. Jadual pun terabur lagi. Ada anak kecil nie, kadang-kadang jadual tidur, rehat semua tak menentu. Adakala bangun lambat, terkejar-kejar nak masak, lauk lupa nak defrost, memang tak sempatlah..

Tapi sejak jumpa dengan ayam Ladangku nie, memang memudahkan urusan saya sebagai surirumah. Ayam dah siap potong, bersih dan masih segar. Nak defrost pun senang, keluarkan dari freezer, biarkan rendam sekejap dalam 5 minit-10 minit, sambil-sambil tu boleh la nak masak nasi, nak kemas rumah sikit-sikit, ayam bilas sekali dah boleh masak. Mudah kan? 

Bab kesegaran ayam memang tak di sangkal la.. Isi manis, kenyal.. takde rasa hanyir, tak berbau.. Yang bestnya, ayam nie bebas hormon, tiada suntikan untuk tumbesaran ayam, tak di basuh dengan klorin, sumber makanan ayam tu pun hanya soya dan kekacang. Tiada unsur haiwan dalam sumber makanan ayam daging nie.Macam saya dan anak-anak yang ada ekzema, kadang-kadang bila makan ayam banyak sangat boleh naik gatal-gatal badan, ekzema mula la meriah naik, insyaAllah dengan ayam Ladangku Maju, saya tak risau lagi... Untuk ibu-ibu dalam pantang, bosan makan ikan bakar je, boleh makan ayam nie, yela nak cari ayam kampung agak sukar dan harganya agak mahal, tambah-tambah isi agak liat. Ayam nie, cik abang pun boleh tolong masakkan bila dalam pantang. Nak bagi anak-anak makan pun esp baby tak perlu risau dah.. yakin halal, bersih dan bebas bahan kimia,

 Cerita panjang tak gunalah, pendek kata, sila cuba... dah cuba pasti jatuh cinta...




Di Ladangku, proses penyembelihan amat dititik beratkan. Ini antara aturan kerja setiap hari di bahagian penyembelihan.

1. Ayam diperiksa sebelum disembelih untuk memastikan ia hidup.
2. Niat menyembelih kerana Allah Taala Zat Yang Maha Esa.
2. Potongan dibuat dengan pisau yang dicuci dengan air mengalir.
3. Satu potongan sahaja dibuat untuk memutuskan 4 urat penting.
4. Proses pendarahan dibiarkan sehingga 4 minit.
5. Pemeriksa Halal akan memeriksa tanda hidup.
6. Ayam yang masih hidup diasingkan.
7. Ayam yang sudah tidak bernyawa melalui proses seterusnya.

Pastikan pisau yang tajam sebelum menyembelih.

Serahkan tugas ini kepada kami dan nikmati ayam anda dengan Yakin.

Ladangku, Yakini Sembelihannya.
Untuk video penyembelihan: https://youtu.be/GapIy5DHqw8

Berminat? 

Boleh LIKE fb LadangkuMajuPandanIndah
ig : ayamladangku_bebashormon

Tuesday, May 31, 2016

Mango Cheese Cake tanpa bakar

Assalamualaikum...

Dok viral dekat fb akan kenikmatan mango cheese cake nie hah, tak perlu bakar pula tu. Saya lagi lah suka, sebabnya tak payah pening-peningkan kepala risau kek hangus ke, tak masak ke. Kek nie sangat mudah sebenarnya. Bahan-bahan pun mudah dapat. 

Malu sebenarnya nak tunjuk hasil kejadiannya. Saya bab baking memang fail. Ada je yang tak kena. As long as anak suka makan, husband boleh telan, syukur alhamdulillah.. Sebenarnya saya sangata-sangat jarang membanking nie. Setahun tu boleh kira berapa kali je saya buat kek.. Tak kisahlah kek ke kuih ke, memang jarang.






Resepi Mango Cheese Cake

Bahan-bahan base/cake :

200gram biskut marrie (hancurkan)
4 sudu besar butter (cairkan)

*hancurkan biskut marrie dan satukan dengan butter yang telah dicairkan. Asal boleh kepal tu kira ok lah..
* padatkan bahan tadi pada loyang kek..
* sejukkan di dalam freezer selama 1 jam

Bahan-bahan untuk krim cheese :

500 gram cream cheese
4 sudu besar gula
250 ml whipping cream
1 biji mangga potong dadu/hancurkan
3 sudu besar gelatin halal
1/2 cawan air panas
1 sudu besar sunquick mango

* putar cream cheese bersama gula hingga kembang, ketepikan
* putar whip cream sehingga kembang dan satukan ke dalam adunan cream cheese tadi.
* putarkan kesemua hingga sebati, masukkan mangga yang telah di hancurkan atau dipotong dadu, 1 sudu besar pati sunquick mango
* larutkan gelatin bersama air panas dan tuang ke dalam adunan cream cheese tadi
* keluarkan base cake yang dalam freezer tadi dan tuangkan kesemua adunan kedalam loyang..
* masukkan kedalam peti dan sejukkan selama 4-5 jam

Bahan topping/pure :

1 biji buah mangga
3 sudu besar gula
1 sudu besar sunquick mango
1 sudu besar gelatin halal
1/4 cawan air panas

* kisar buah mangga hinga jadi puree
* campurkan bersama gula
* larutkan gelatin kedalam air panas
* satukan gelatin ke dalam pure mangga dan tuang ke atas kek yang telah di sejukkan tadi

Sejukkan ke dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum di hidang..

Sila lah tiru bulat-bulat resepi di atas. Jangan gatai-gatai ubah melainkan anda seorang pro. Macam saya, tak de gelatin pi gatai ganti dengan agar-agar serbuk. Pula tu, letak sikit je dalam bahan cream cheese tu.. Sudahnya, awal-awal nampak cantik je mango cheesecake daku.. Lama-lama jadi macam aiskrim.. Lembik..

Walaupun kejadiannya sebegitu, anak-anak suka dan suami cakap sedap. Untuk pertama kali buat, kira not bad la.. Lepas nie menjadi lah kot.. Cuma pada aku agak muak. Makan sikit pun dah cukup. Nak makan banyak-banyak memang tak lah...

Kalau anda spesis yang diet, jaga badan. Sila jangan makan kek nie.. Tak sesuai untuk dinikmati.. 

selamat mencubaaaaaaaa



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...