Friday, September 5, 2014

Ujian Allah tanda sayang

Assalamualaikum..

Jumaat nan indah. Penghulu segala hari. Dalamnya penuh barakah. Moga amalan kita diterima olehNya..

Kami diuji lagi, mungkin atas kecuaian diri sendiri.. juga teguran kecil dari Allah. Ujian dariNya agar kami tidak leka. Mungkin ada tersilap langkah, sedikit terabai akan amanah Allah ini. Mungkin juga kifarah pada kami. Hanya Allah sahaja yg mengetahui.

2nd day Amal Khalisah di wad akibat jangkitan kuman di paru-paru. Yup, tahun nie kami di uji dengan masalah kesihatan anak dan suami. Di saat-saat begini, perhatian diberikan sepenuhnya pada anak-anak. Hal lain? Tolak tepi. Tak cukup tidur, makan tak tentu masa, tiada tilam empuk, tidur beralaskan tikar dan toto sahaja. Rasanya badan ini hampir 'lemau' dek baring atas lantai sejuk. Tak mengapa, demi anak. Ujian Allah semua nie tanda sayangNya Dia pada kami..



Pejam mata. Tarik nafas dalam-dalam. Hanya Dia sahaja mengetahui apa yg terbuku di lubuk hati. Hanya Dia mengerti segalanya.. Hanya Dia mengetahui apa yg terbaik utk kami... Allahuakbar..



"Not all your days will be the same. A day of sadness and another of happiness. A day of profit and another of loss. That's the test of life....."

Monday, August 25, 2014

Welcome home mh17..

Assalamualaikum...

Sayu...sedih..hiba..pilu..bila melihat ketibaan jenazah mangsa mh17 tiba di bumi Malaysia.. pulang mereka kepangkuan keluarga dengan cara yang berbeza.. perjalanan yang panjang berakhir kini. Kembali mereka ke sang Pencipta sekalian alam. Allah swt.. moga keluarga tabah mengharungi dugaan dan cabaran. Nama mereka terpahat dalam nota sejarah dunia...

kullu nafsin dzaiqatul maut...
كُلُّ نَفۡسٍ۬ ذَآٮِٕقَةُ ٱلۡمَوۡتِ‌ۖ ثُمَّ إِلَيۡنَا تُرۡجَعُونَ

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan. (QS. Al Ankabut : 57)..



Bahagiakanlah insan sekeliling kita dan teruskan lah berbuat kebaikan.. Sesungguhnya ajal maut, permulaan kehidupan seseorang sudah tertulis di lohmahfuz....

Friday, August 22, 2014

Tadika oh tadika.

Assalamualaikum....

Kejap dah nak masuk bulan 9. Mommy dah gelabah puyuh survey sekolah tadika untuk anak. Tahun depan amal khalisah 5 tahun. Hajat nak masukkan dia ke tadika. Supaya senang untuk amal berkawan dan belajar. Bagi dia sesuai dengan alam persekolahan. Sekarang nie kalau tanya, asyik nak pergi sekolah je. Tapi mommy kena jadi teacher. Alahai nak...setakat teacher kat rumah mommy mampu lah... ajar mana yang patut dan mampu..

Dekat kawasan rumah nie memang banyak sangat pilihan sampai tak terpilih. Tapi yang utama pada saya dan suami, perihal pengisian agama dan pendidikan seimbang. Terapkan pengisian dari awal usia untuk mereka. Sekurangnya balik sekolah boleh cerita dekat mommy apa yang dia belajar di tadika.

Setakat nie yang ada dalam senarai kami, Little Caliphs, Brainy Bunch dan PASTI. Perihal yuran belum tahu lagi. Biasanya bulan 10 ada open day, masa tu sesuaila kot nak tanya 1001 soalan. Banyak faktor yang kami harus kaji perihal kemasukan amal ke tadika nanti. Dari segi makanan, kebersihan, aktiviti dalam kelas dan soal kebajikan anak2. Since amal kerap tak sihat, saya harus lebih teliti dlm memilih kawasan dia belajar.

Melalui apa yg saya baca dari blog lain, yuran pendaftaran je dah cecah RM1500..bulanan RM350. Ada yang charge yuran semester. Biasanya setahun ada 3 semester. Boleh pilih bayar bulanan atau sederap.

Alahai.. anak baru nak masuk tadika tapi.gaya mcm nak masuk Universiti. Hmmmm....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...