Friday, June 13, 2014

Lontong goreng

Assalamualaikum..

Jumaat yang suram, mendung-mendung manja gitu
Tak lama lagi kita nak berpuasa kan..
Tahun nie Ramadhan sedikit 'kosong'
Tahun pertama berpuasa tanpa arwah ibu mertua
Yang pasti, kami amat terasa dengan kehilangannya..
Moga mama barizah tenang di sana..
Moga rohnya dicucuri rahmat..
Aminn..

Since duduk dengan mertua nie, tinggal ramai-ramai,
mood masak sentiasa ada, kalau terlebih rajin
masak la macam-macam lauk pauk
tapi kalau virus malas menyerang, satu lauk pun liat.. 
haish..

Soto ayam

Sebenarnya dah lama tekak nie mengada nak makan soto,
rindu soto mama kat Kuantan tapi nak balik jauhhh...
Nak tak nak masak la sendiri
Tang rasa memang la tak setanding masakan mama tapi bolehla nak lepas mengidam
Makan panas-panas, tambah pula kicap pedas
Fuhhh, bertambah-tambah kuah sup nya.. 


Selalu alami perkara macam nie, terutama raya
Lauk pauk semua dah habis, tapi ketupat/nasi impit masih ada
Tak tau apa nak buat?
Hah, boleh la cuba masak lontong goreng nie
Sedapp dan bolehla hidangkan untuk tetamu
Anak-anak pun suka..

Meh salin resepi

Leftover nasi impit yang masih elok (potong besar)
cili kering, bawang merah, bawang putih, halia (kisar) **
isi udang/ayam/daging/udang kering (ikut citarasa)
(kalau nak guna pedal/hati ayam pun boleh)
kicap
sos tiram
telur
sedikit garam, gula
daun sup
minyak untuk menumis

Cara-caranya :

* panaskan minyak dan tumis bahan yang bertanda ** hingga garing
* masukkan kicap, sos tiram, gula, garam serta bahan perencah (isi udang dsb)
* masukkan lebihkan nasi impit, kacau sebati
* pecah kan telur dan gaul rata..
* tabur daun sup sebagai hiasan...

nota kaki : saya tak masukkan bahan perancah, cuma pecahkan telur sahaja,
ini pun dah mampu bangkitkan selera makan anak-anak..

Selamat mencuba!

Thursday, June 5, 2014

Kelas Jahitan Yasalma..berbaloi

Assalamualaikum..

Hasil kelas one-to-one dengan tenaga pengajar dari Yasalma..


Jubah Raglan + Nursing..

InsyaAllah, mudah-mudahan ilmu yang dipelajari dapat memberi manfaat kepada semua...
Ada kawan-kawan yang pm untuk tempahan tapi buat masa sekarang belum berani lagi kot sebab banyak yang perlu diperbaiki. Lama tak pegang mesin wok, gigil tangan nie hah..

pada sesiapa yang berminat nak mendalami ilmu cara Yasalma, boleh like page nie ye...


Friday, May 16, 2014

Our 2nd 'home'

Assalamualaikum..

Al-kisah.. Tahun nie boleh dikatakan tahun yg paling kerap kami bermalam di hospital. Nasib baik hospital dengan rumah boleh dikatakan dekat. 

Amal memang kerap kena tahan wad sebab jangkitan kuman pada paru-paru. Kesian anak mommy.. 

Bulan 4 baru nie encik husband kena tahan wad juga atas faktor kesihatan, hampir seminggu jugalah berkampung di hospital.. 


Dalam masa mr husband dalam wad, Amal Khalisah pula di serang asma.. Bergegas la bawa turun dia ke kecemasan, kebetulan kami berkampung di wad mr husband malam tu.. Hmm, kena tahan wad juga.. Owh, mommy la tepuk dahi.. Kelam kabut wokk.. Husband kat tingkat 3, anak kat tingkat 2.. 


Kali nie doktor kata kahak terlalu pekat pada saluran pernafasan Amal. Itu yg menyebabkan dia sukar untuk bernafas. 
Maka, bermalam la mommy di wad Amal, tinggalkan daddy sorang-sorang kat atas.


Beberapa minggu selepas tu, giliran mommy pula 'check-in' kat sana.. Nasib baik sekejap je. Itupun gara-gara hidrasi..risaukan keadaan diri yang masih bf Anis.


Dannn akhir skali.. Anis! Ntah mana dapat HFMd pun saya tak pasti.. Mungkin kat public kot.. Banyak faktor.. Kena kuarantin la seketika. Bermalam la dalam isolation ward. 

Ya Allah, harap takde lagi dah lepas nie 'percutian' kami ke hospital pantai.. Tak larat nak bermalam, nak tengok tangan kena cucuk2, tengok anak telan ubat.. Nak muntah wok!

Ok, kawan-kawan.. Sila jaga kesihatan ye! Take care...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...