Thursday, January 28, 2016

Lempeng kelapa sambal sardin

Assalamualaikum..

Menu sarapan kali nie sangat nostalgia, sangat mengimbau kenangan lama.. Rindu mak.. rindu keluarga di kampung.. dan yang paling saya rindu, arwah atok dan nenek saya..
Lempeng kelapa, syahdu sangat.. Rasanya lama saya tak masak menu nie. Ntah kenapa lately nie tekak sangat nak makan. Untuk pertama kali sejak kahwin, saya masak menu nie untuk santapan keluarga.. Alhamdulillah anak-anak dan suami suka..


Lempeng kelapa

Kelapa parut, putih sahaja
Tepung gandum
Garam
Minyak masak 1 or 2 sudu
Air

Satukan kesemua bahan, kacau rata dan biarkan seketika..
(agak-agak kepekatan adunan, jgn cair sangat n jangan pekat sangat)

Panaskan kuali, lengserkan minyak dan tuang sedikit adunan lempeng..
Tunggu hingga masak..



Sambal sardin

1 tin sardin (asingkan isi dan kuahnya)
Bawang besar, bawang putih, halia, cili kering - kisar
Bawang besar, hiris
Cili besar, hiris
Kacang peas

Hancurkan isi ikan sardin
Tumis bahan kisar hingga naik bau
Tumiskan bawang dan cili hingga layu
Masukkan isi sardin yang telah di hancurkan
Masukkan sedikit kuah sardin
Masukkan kacang peas
Perasanakan dengan garam dan gula
Kacau hingga masak..


Kalau nak makan dengan sambal tumis ikan bilis pun sedap..
Sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang...

Selamat mencuba!

Wednesday, January 27, 2016

Mee Kari Simple

Assalamualaikum...

Pregnant kali nie, mengamalkan konsep, kalau mengidam sila jangan mengada-ngada minta dengan suami, silalah masak sendiri.. Selain ikut selera kita, dapat kenyangkan satu keluarga, boleh makan banyak kali dan berkongsi rezeki..

Berbulan tekak nak makan mee kari. Bagitau husband, lagi la dia suka. Siap request masak lebih nak bawa ke office, jamu staff makan. Alahai.. malu pula saya.. Kebetulan malam tu, keluar ke MYDIN USJ, 1st time la ke sana... Bahan-bahan pun tak banyak, terhad.. So kita ambil apa yang ada je la untuk buat rencah..


Resepi mee kari versi saya :

Mee kuning, celur dan toskan
bawang merah, bawang putih, halia, cili kering - kisar halus
rempah kari ikan babas
kulit kayu manis, bunga lawang
santan
air
isi ayam
kerang
tauhu kering
bebola ikan
fishcake
taugeh
cili potong
sawi
telur, saya guna telur puyuh
garam dan gula secukup rasa

cara-cara :
tumis kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau
masukkan bahan kisar, tumis sekejap
masukkan rempah kari, tumis hingga pecah minyak
(lebihkan rempah kari untuk rasa yang lebih sedap)
masukkan isi ayam, kerang, masak seketika..
masukkan air, gaul rata..
masukkan santan.. garam, gula.. kacau sebati hingga mendidih
masukkan bahan-bahan sampingan.. dan biarkan masak seketika

saya suka kuahnya pekat, nak masukkan kentang pun boleh. tak nak pun takpe..

Kalau takde cili jeruk, boleh buat sendiri..
hiris halus cili besar, rendam dengan kicap manis dan cuka.. boleh makan bila-bila nak...

ok, selamat mencuba!

Tuesday, January 26, 2016

Bulgogi simple

Assalamualaikum..

Kami nie peminat makanan korea, nak-nak yang daging wrap dengan salad nie. Bulgogi.. Tak sentuh nasi pun takpa.. Grill je.. Since dekat rumah, bahan terhad, kita pakai jela apa yang ada.. Kiranya bulgogi kecemasan lah.....


Stok kimchi dan jeruk lobak putih dah habis, kita makan apa yang ada je. Kalau tak, lagi kick... Salad, cendawan panggang, bawang putih panggang, daging panggang, mana dgn sos lada hitam.. Letak sikit-sikit atas daun salad, bungkus dan suap semua dalam mulut.. Sedappp...


Daging saya perap dengan garam, madu, halia cincang, kicap, sos tiram. Guna apa yang ada.. Tak ikut resepi asal..


Yang nie memang kegemaran anak-anak.. Mashed pumpkin.. Labu, keledek manis kita kukus dan lenyek sampai hancur.. letak madu, mayonis sikit.. kacau sebati.. anak-anak memang suka lah....

Entry akan datang, saya akan kongsi cara buat jeruk lobak putih. Sedap sangat... 

Selamat mencuba...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...