Friday, August 22, 2014

Tadika oh tadika.

Assalamualaikum....

Kejap dah nak masuk bulan 9. Mommy dah gelabah puyuh survey sekolah tadika untuk anak. Tahun depan amal khalisah 5 tahun. Hajat nak masukkan dia ke tadika. Supaya senang untuk amal berkawan dan belajar. Bagi dia sesuai dengan alam persekolahan. Sekarang nie kalau tanya, asyik nak pergi sekolah je. Tapi mommy kena jadi teacher. Alahai nak...setakat teacher kat rumah mommy mampu lah... ajar mana yang patut dan mampu..

Dekat kawasan rumah nie memang banyak sangat pilihan sampai tak terpilih. Tapi yang utama pada saya dan suami, perihal pengisian agama dan pendidikan seimbang. Terapkan pengisian dari awal usia untuk mereka. Sekurangnya balik sekolah boleh cerita dekat mommy apa yang dia belajar di tadika.

Setakat nie yang ada dalam senarai kami, Little Caliphs, Brainy Bunch dan PASTI. Perihal yuran belum tahu lagi. Biasanya bulan 10 ada open day, masa tu sesuaila kot nak tanya 1001 soalan. Banyak faktor yang kami harus kaji perihal kemasukan amal ke tadika nanti. Dari segi makanan, kebersihan, aktiviti dalam kelas dan soal kebajikan anak2. Since amal kerap tak sihat, saya harus lebih teliti dlm memilih kawasan dia belajar.

Melalui apa yg saya baca dari blog lain, yuran pendaftaran je dah cecah RM1500..bulanan RM350. Ada yang charge yuran semester. Biasanya setahun ada 3 semester. Boleh pilih bayar bulanan atau sederap.

Alahai.. anak baru nak masuk tadika tapi.gaya mcm nak masuk Universiti. Hmmmm....

Friday, August 15, 2014

Ujian tanda Allah sayang

Assalamualaikum...

Salam subuh.. hari nie tiada resepi nak di kongsikan dengan kawan-kawan. Nie pun update blog dari hospital. Anak dara nie lelah pula. Alhamdulillah kali nie tiada jangkitan kuman macam selalu kena cuma lelah je.

Perkara yang paling merisaukan bila amal start selsema. Bila dah berhingus, dia akan batuk. Bunyi batuk sikit je cukup dah bfuat mommy get ready apa yang patut. Memanh tak tidur malam la untuk monitor keadaan kesihatan dia. Mata panda? Tolak tepi..

Mulanya just ke klinik, doktor cakap tak perlu ambil neb tapi menjelang ke tengahari nafas makin laju n dia mula mengah. Kat rumah bukan reti duduk diam, mainnn je dengan anis.. mastermind. Daddy balik bawa ke emergency. Lepas amik neb baru nampak lega. Tapi still kena amik neb lg malam nanti. outpatient treatment.













Nampak tak.adik tu.. nak juga kacau kak8ak. Dek kerana nafasnya masih mengah even lepas beberapa jam neb, doktor suggest untuk admit kan ke wad. Risau akan keadaan dia since dia ada history pneumonia. Berkampunglah kami kat sini lagi. Kali nie mommy jela yang jaga anak-anak since daddy kerja.








Alhamdulillah. Duduk hospital udara bersih. Dia tak aktif. Makan ubat pun senang. Selesa untuk amal berehat dan keadaan pun makin pulih. Lega rasanya tengok anak makin sihat.

Kawan-kawan ada bertanya. anak sakit lagi? Kerap masuk hospital. Ada yg persoalkan perkara bukan-bukan. Pada saya ini ujian Allah untuk kami sekeluarga. Mungkin juga kifarah atas dosa kami. Bukan kami pinta untuk anak tidak sihat. Bukan kami suka-suka nak dia sakit. Bukan saya selaku mommy tak jaga keadaan makan minum anak. Bohonglah kalau hati saya tak luluh tengok anak macam nie. Bohonglah kalau saya tak menangis. Terima kasih atas nasihat dan juga cemuhan.

Tuesday, August 12, 2014

Xperia Z2 - The best ever smartphone, only from Sony

Assalamualaikum..

Sony.. dari dlu lagi kalau bab soundsystem memang tak boleh lawan dengan mana-mana fon
Body solid.. Nampak kemas dan elegant.
Tak caye? meh layan video nie..


Haish, macam dah tersuka pulak..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...