Tuesday, May 31, 2016

Mango Cheese Cake tanpa bakar

Assalamualaikum...

Dok viral dekat fb akan kenikmatan mango cheese cake nie hah, tak perlu bakar pula tu. Saya lagi lah suka, sebabnya tak payah pening-peningkan kepala risau kek hangus ke, tak masak ke. Kek nie sangat mudah sebenarnya. Bahan-bahan pun mudah dapat. 

Malu sebenarnya nak tunjuk hasil kejadiannya. Saya bab baking memang fail. Ada je yang tak kena. As long as anak suka makan, husband boleh telan, syukur alhamdulillah.. Sebenarnya saya sangata-sangat jarang membanking nie. Setahun tu boleh kira berapa kali je saya buat kek.. Tak kisahlah kek ke kuih ke, memang jarang.






Resepi Mango Cheese Cake

Bahan-bahan base/cake :

200gram biskut marrie (hancurkan)
4 sudu besar butter (cairkan)

*hancurkan biskut marrie dan satukan dengan butter yang telah dicairkan. Asal boleh kepal tu kira ok lah..
* padatkan bahan tadi pada loyang kek..
* sejukkan di dalam freezer selama 1 jam

Bahan-bahan untuk krim cheese :

500 gram cream cheese
4 sudu besar gula
250 ml whipping cream
1 biji mangga potong dadu/hancurkan
3 sudu besar gelatin halal
1/2 cawan air panas
1 sudu besar sunquick mango

* putar cream cheese bersama gula hingga kembang, ketepikan
* putar whip cream sehingga kembang dan satukan ke dalam adunan cream cheese tadi.
* putarkan kesemua hingga sebati, masukkan mangga yang telah di hancurkan atau dipotong dadu, 1 sudu besar pati sunquick mango
* larutkan gelatin bersama air panas dan tuang ke dalam adunan cream cheese tadi
* keluarkan base cake yang dalam freezer tadi dan tuangkan kesemua adunan kedalam loyang..
* masukkan kedalam peti dan sejukkan selama 4-5 jam

Bahan topping/pure :

1 biji buah mangga
3 sudu besar gula
1 sudu besar sunquick mango
1 sudu besar gelatin halal
1/4 cawan air panas

* kisar buah mangga hinga jadi puree
* campurkan bersama gula
* larutkan gelatin kedalam air panas
* satukan gelatin ke dalam pure mangga dan tuang ke atas kek yang telah di sejukkan tadi

Sejukkan ke dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum di hidang..

Sila lah tiru bulat-bulat resepi di atas. Jangan gatai-gatai ubah melainkan anda seorang pro. Macam saya, tak de gelatin pi gatai ganti dengan agar-agar serbuk. Pula tu, letak sikit je dalam bahan cream cheese tu.. Sudahnya, awal-awal nampak cantik je mango cheesecake daku.. Lama-lama jadi macam aiskrim.. Lembik..

Walaupun kejadiannya sebegitu, anak-anak suka dan suami cakap sedap. Untuk pertama kali buat, kira not bad la.. Lepas nie menjadi lah kot.. Cuma pada aku agak muak. Makan sikit pun dah cukup. Nak makan banyak-banyak memang tak lah...

Kalau anda spesis yang diet, jaga badan. Sila jangan makan kek nie.. Tak sesuai untuk dinikmati.. 

selamat mencubaaaaaaaa



Monday, May 30, 2016

Perkhidmatan cuci sofa

Assalamualaikum...

Saya rasa sayalah insan paling happy bila dapat tau ada perkhidmatan cuci sofa.. Sofa rumah, cuci karpet, dan macam-macam lagi lah. Since sofa dekat rumah nie dah berdaki, dah berhabuk, bau masam air liur basi, dan macam-macam lah. Kebetulan anak-anak pun ada alahan pada habuk, maka saya suarakan pandangan pada suami, untuk cuba cuci sofa di rumah. Alhamdulillah, memang meyakinkan lah...

Nie nak dekat raya, boleh lah pakat-pakat cuci sofa.. Invest la duit tu sikit, kasi sofa bersih dan gebu-gebas. Sedap la punggung tetamu nak landing. Nie tak, daki yang 5- tahun punya elok melekat pada sofa. Malu kat orang aih... dan yang jimat, tapayah beli sofa baru.. hehehe...

cucian sofa sedang di jalankan

nampak tak perbezaan? naik semula seri sofa... bersih, bau wangi..  tak perlu jemur seharian dekat tengah panas, 1 jam selepas cuci dah kering dah sofa..

air kumbahan sisa habuk pada sofa.. 

Bukan setakat sofa je, karpet, seat kereta baik kain ataupun kulit, handbeg, wallet.. Macam-macam lah.. Lepas cuci terus nampak baru.. Kalau kereta pernah masuk air banjir pun, diorang boleh cucikan.. Dari segi bayaran, memang berbaloi dengan apa yg diorang buat. Berpatutan sangat-sangat.


Untuk area kuantan, boleh hubungi Dy Hassan

Untuk area Kuala Lumpur dan sekitar Radi Apiz

InsyaAllah, lepas nie nak minta cucikan seat kereta pula.. Berdaki sangat dah gayanya.. Owh, lagi satu.. Kesan peta-peta dunia pada tilam pun diorang boleh cucikan tau.. Nescaya, tilam anda kelihatan baru dan berbau wangi.. cayolah cakap den nie ha....





Thursday, May 26, 2016

Ephyra dan Set bersalin NR

Assalamualaikum

Saya nak berkongsi.. Antara produk yang saya ambil sepanjang tempoh berpantang dan masih diteruskan hingga sekarang.. Bersalin kali nie, saya cuba produk NR.. Beli set bersalin murah sikit kalau nak dibandingkan beli asing. 
Harga boleh dapat dalam RM250-RM300..


SUMBER GAMBAR : GOOGLE

Untuk awal 2 bulan pertama, agak kurang sesuai untuk saya.. Yang saya teruskan cuma minyak herbanika (guna dari 1st day bersalin), uncang cuci herbanika (untuk basuh dan mandi), herbanika lulur (sental daki pada badan n bagi badan hangat).

Akar herbanika n phytonatal memang bagus. Cuma tak serasi untuk Anas.. sebulan lebih Anas kuning. berulang alik ke klinik n hospital jela saya sepanjang tempoh berpantang. So, saya stopkan dulu sampai kuning dia kembali normal.. 2 bulan juga la..  Genap 2 bulan, saya teruskan minum air herbanika n makan phytonatal. Itupun selang hari.

Air akar herbanika nie bagus, bagi badan segar, lancarkan darah nifas, buang toksin dan toksik dalam badan. Susu badan banyak. 1 uncang boleh tahan 3 hari. buat stok letak dalam termos, uncangnya simpan dalam petisejuk. Satu hari minum 3-4 kali je..

Phytonatal pula untuk lancarkan pembuangan sisa-sisa pepejal, senang cerita tak nak bagi sembelit la. Perkara paling gerun la lepas bersalin, meneran sisa-sisa pepejal. Baik yang normal, or bersalin cser. Boleh trauma tau. So, makan phytonatal 2 biji, esoknya settle masalah. Senangkan?

SUMBER : GOOGLE

Di sebabkan saya tak teruskan dengan Air Akar herbanika dan phytonatal, makanya saya cuma minum Ephyra. Lama dah risik-risik.. intai-intai.. tak sangka jodoh dalam pantang. 3 hari minum dah nampak kesan perubahan pada badan. Muka tak berminyak, tak pucat. Kulit lembut.. Badan rasa segar bertenaga.. Susu banyak.. Sekarang dah masuk kotak ke 3, perubahan pada kuku dan rambut paling ketara.. Kulit-kulit pada kuku makin elok. Takde kulit-kulit mati.. Rambut pula nampak sihat, bersinar.. Kuat. Takde masalah rambut gugur..

Bab berbengkung pula, lepas 2 bulan baru saya mula berbengkung.. Itu pun bukan hari-hari. Awal-awal bersalin ada la cuba. Tapi mana silap ntah, habis berdarah.. Luka cser berdarah, terbuka sikit.. 2 kali kot kena. Serikkkk...

Tempoh berpantang kali nie memang sangat mencabar pada saya. 2 minggu pertama suami yang jaga sepenuhnya. Alhamdulillah, sihat saya.. masuk minggu ketiga dan seterusnya, ujian datang bertimpa-timpa.. Anak demam kuning berpanjangan, Amal dan Anis masuk wad seminggu sebab influenza B dan mycoplasma pneumonia, Ayah saya masuk wad di Kuantan.. Allah, ujian Dia betul-betul buat saya rasa hampir terduduk. Tapi yakin akan ketentuan Allah, ujian ini menguatkan saya. Belajar untuk redha. Dia rindu doa hambaNya..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...