Tuesday, October 21, 2014

Pengat palembang

Assalamualaikum...

First time rasa pengat palembang nie sejak kahwin dgn my husband.. arwah mil yg perkenalkan. Menu tradisi mereka katanya. Lain dari yang lain dan jarang sangat dpt jumpa..

Rasanya setahun lebih tak rasa pengat palembang sejak pemergiaan arwah mil. Rindu.. teringin.. arwah sempat ajar macamana nak masak pengat palembang beberapa bulan sebelum dia pergi..



Bagi siapa yg belum pernah rasa, cubalah resepi nie. Simple dan sedap..

Resepi pengat palembang
Pisang tanduk (sederhana masak)
Telur
Minyak untuk.menggoreng

Air gula :
Gula (ikut suka manis mana nak)
Bunga cengkih 3-4 kuntum
Air
Daun pandan ( simpul)

Cara-caranya :
Panaskan minyak.
Potong sederhana nipis pisang, dan celup ke dlm telur yg telah di pukul dan goreng hingga kekuningan / sedikit garing

Dalam masa yg sama, masak air gula...

Toskan pisang yg telah di goreng utk kurangkan minyak dan masukkan ke dalam air gula yg telah di masak..

Sedap makan masa sejuk..

Rasa nak feeling2 makan dgn penuh style ala-ala hotel, susun pisang yg telah di goreng ke dlm pinggan dan curahkan dgn air gula.. pastu makan la dgn pisau n garfu.. kelas dop? Hahaha.. poyo jek.. mihmihmihh

Selamat mencuba wokk!!

Wednesday, October 15, 2014

Acar buah jeruk

Assalamualaikum..

Dulu-dulu malas duduk dapur, sekarang bila pak mertua teringin nak makan benda yang kita tak biasa makan, memang rasa nak nangis kat bucu meja.. Tapi ambil positif, salah satu proses pembelajaran untuk diri dan juga anggap suatu cabaran.

Acar buah! Saya memang pernah makan tapi bukanlah kegemaran. So tak berapa ambil kisah bab cara nak masak. Tuptup hari semalam fil beli jeruk buah minta masakkan acar macam arwah selalu masak katanya.. phewww.. kering darah kejap.. hahahaha.. padanlah muka kan?

Cubaan pertama :



Berpeluh wokkk.. jantung nie Allah je yang tahu. Berdegup kencang.. mulut nie dok doa minta menjadi.. haha..

Hasilnya setelah minta pandangan mama dan search di google maka terhasil lah :



Acar buah penuh kasih sayang gittewww..

Still respect giler dengan orang dulu-dulu.. belajar giling cili. Belajar masak. Hasilkan macam-macam resepi yang sedap. Saya rasa sangat bernasib baik sebab dapat belajar dan ingat sikit-sikit cara arwah nenek memasak. Ada ilmu yang diperturunkan. Dan sangat bernasib baik dengan adanya Pak GOogle.. pengsan wokk kalau internet down, makan nasi dgn kicap la jawabnya.. haha..

Monday, October 13, 2014

Smoothie hari ini

Assalamualaikum... hari nie cuba menu baru lagi. Since badan dan tekak boleh terima smoothies, rasa mcm tak lengkap hari kalau x minum.. hehehe..



Semangkuk bayam (basuh bersih dan toskan)
1 biji buah pear
Suku biji buah naga
2 biji pisang
2 sudu besar yogurt rendah lemak
2 sudu besar madu

*kisar semua bahan bersama air.. ikut suka kepekatan yg kita nak.. kalau suka sejuk, blh kisar skali dgn ais..

Hasilnya..



Tadaaa.. mcm air tembikai kan? Alhamdulillah sedapp... satu gelas nie anak2 kongsi berdua..



My lunch for today... kenyangggg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...